równanie trygonometryczne
kujawa: rozwiąż równanie:
24 mar 16:44
krystek: pomnóż przez 4
2sinxcosx*2sinxcosx=..
(sin2x)
2=. i dalej dasz radę?!
24 mar 16:47
kujawa: nie wiem jak dalej
24 mar 16:53
kujawa: ?
24 mar 17:00
krystek: i teraz sin2x=−
√...... lub sin2x=
√....
24 mar 17:03
kujawa: | | √2−√3 | | √2−√3 | |
sin2x= |
| lub sin2x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
i jak mam kąt znaleźć?
24 mar 17:25
krystek: 2x=α1+2kπ lub 2x=(180−α1)+2kπ lub 2x=(180+α1)+2kπ lub 2x=(360−α1)+2kπ
24 mar 17:32
kujawa: tylko jak znaleźć α1 ?
bo z tym mam tylko problem, te wzorki kojarzę
24 mar 17:34
krystek: α≈..... z tablic ( nie wiem jak inaczej wyznaczyć}
24 mar 17:37
24 mar 17:49
kujawa: może ktoś ma pomysł?
24 mar 18:13