Prawdopodobieństo, że otrzymamy trójmian jest funkcją parzystą.
Ted: Ze zbioru T liczb całkowitych spełniających równanie : 2|x+3| − |x−1| = 5 + 3x losujemy bez
zwracania liczby p, q ,r i tworzymy trójmian y = px2 + qx + r. Obliczyć prawdopodobieństo, że
otrzymamy trójmian jest funkcją parzystą.
Najpierw obliczyłem(mam nadzieję, że dobrze) zbiór T wyszło mi, że liczby całkowite spełniające
równanie to:
−1, 0 ,1, 2, 3
Jeśli mamy mieć trójmian kwadratowy to dodajemy zastrzeżenie, że 0 ≠ p − tylko co dalej? Jak
się odnieść do parzystości funkcji?
24 mar 16:50
Ted: pomyłka (pisałem liczby z pamięci) liczby całkowite spełniające równanie to:
−3, −2, −1 ,0, 1
24 mar 16:51
Dominik: zeby funkcja byla parzysta to p ≠ 0, q = 0, r dowolne.
24 mar 16:59
Ted: bardzo dziękuję!
więc na:
p mamy 4 możliwości
q mamy 1 możliwość
r mamy 3 możliwości
tylko nie wiem czy prawdopodobieństwo ok policzyłem
P(A) = (4*1*3) / (5*4*3) = 12 / 60 = 0,2
24 mar 17:21
Dominik: jest ok, jesli rownanie dobrze rozwiazane.
skad masz takie zadanie? parzystosci funkcji nie ma w LO.
24 mar 17:24
Ted: dostałem od mojej matematyczki w LO
24 mar 17:34
Dominik: to milo, ze przemyca wam w takich zadaniach tresci ponadprogramowe.
24 mar 17:40