trygonometria
mastamari93: 1. Oblicz :
Oblicz sin
2 27stopni + sin
2 63stopni.
Oblicz cos
2 31o + cos
2 59o
2. W trójkącie prostokątnym, w którym przyprostokątne mają długości 2 i 4, jeden z kątów
ostrych ma miarę α . Oblicz sinα × cosα .
3. Wiedząc, że α jest kątem ostrym, oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne jeśli:
b) tgα = 2
24 mar 18:05
irena_1:
a)
sin630=cos270
sin2270+cos2270=1
b)
cos590=sin310
cos2310+sin2310=1
24 mar 18:15
irena_1:

c
2=2
2+4
2
| | 4 | | 2 | | 8 | |
sinα*cosα= |
| * |
| = |
| |
| | c | | c | | c2 | |
24 mar 18:17
irena_1:

b
2=7
2−5
2
24 mar 18:19
irena_1:

c
2=2
1+1
2
24 mar 18:21
irena_1:
c2=22+12 − tam w wykładniku pomyliłam klawisze
24 mar 18:22