Ciągi
Matematyka: Zadanie pierwsze:
Wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego(an) jeśli s6=−17 a17=13
Zadanie drugie:
Wyznacz pierwszy wyraz oraz iloraz ciągu geometrycznego (an) jeśli a5−a3=16 i a4−a2=12
Zadanie trzecie:
Przedstaw ułamek okresowy 2,4(42) w postaci ułamka zwykłego.
Zadanie czwarte:
Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an=2n
2−11n+5 są równe zeru?
Zadanie piąte:
| | n+3 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu: an= |
| |
| | 2n+2 | |
Potrzebuję tych rozwiązań, mam ważny test za pomoc wielkie dzięki
24 mar 16:35
24 mar 16:37
24 mar 16:37
Matematyka: żebym ja to umiał ... to może i bym to zrobił
a2=a1*q
1
24 mar 16:46
Matematyka: nie mógłbyś po prostu tego rozwiązać? ja tego w ogóle nie czaje i raczej tego nie pojmę
24 mar 16:53
krystek:
a
1*q
4−a
1*q
2=16
a
1*q
3−a
1q=12 wyłącz a
1 przed nawias i dzieląc stronami masz
24 mar 16:57
bezendu: 5.
| | (n+1)+3 | | n+4 | |
an+1−an= |
| = |
| |
| | 2(n+1)+2 | | 2n+4 | |
| | n+4 | | n+3 | |
an+1−an= |
| − |
| =.... teraz zrób wspólny mianownik |
| | 2n+4 | | 2n+2 | |
4. 2n
2−11n+5=0
Δ=11
2−4*2*5=81
√Δ=9
policz x
1 i x
2
24 mar 16:59
Dominik: 3.
x = 2,4(42)
100x = 244,2(42)
odejmuje rownania i mnoze razy −1
99x = 241,8
24 mar 17:07
Matematyka: dziękuję za pomoc ale tak na marginesie to jak policzyć a1 w zadaniu 2 ?
24 mar 18:00