Prostokąt wpisano w koło o obwodzie dlugosci 6π. Oblicz obwód prostokąta, wiedza
Gosia: Ktoś może ogarnia to?
Prostokąt wpisano w koło o obwodzie dlugosci 6π. Oblicz obwód prostokąta, wiedzac, ze jeden z
jego bokow ma dlugosc 2.
24 mar 16:59
Ania ;D: L=2πd ; L=6π
2πd=6π/:2π
d=3−jeden z boków prostokąta, a drugi masz podany, ze wynosi 2, wiec obwód prostokąta to:
2*3+2*2=10
24 mar 17:12
Ania ;D: aj sory zle przeczytalam, ja zrobilam tak jakby to kolo bylo wpisane w prostokat
24 mar 17:12
Ania ;D: L=2πr
6π=2πr/:2π
r=3 , a r to połowa przekątnej prostokąta, a wiec cała przekątna wynosi 6.
jeden z boków masz podany, wynosi 2
i teraz z tw pitagorasa
22+x2=62
4+x2=36
x2=32
x=4√2
Lprostokąta=2*x+2*2=8√2+4=4(2√2+1) cm
24 mar 17:20
Gosia: Dzięki wielkie. A potrafisz ogarnąć to:
deltoid, w którym stosunek długości przeciwległych boków jest równy 1:2, opisany jest na okręgu
o promieniu 3. Oblicz długość boków deltoidu, gdy pole równe jest 54?
24 mar 17:43
Gosia: Te zadania, jak wie się co i jak, są banalne
24 mar 17:44
Ania ;D: a masz odpwoedzi moze do tych zadan?
24 mar 17:57
Gosia: akurat do tego nie mam
24 mar 20:24
krystek:
24 mar 20:30
krystek: kąt miedzy bokiem a promieniem wychodzącym z punktu nstyczności=90 zaznaczyłam na czerwono
24 mar 20:31
krystek: | | 1 | | 1 | |
54=2*( |
| *x*3))+2*( |
| 2x*3) |
| | 2 | | 2 | |
54=9x
x=6 i 12
24 mar 20:36