zadania
zadanie: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC , w którym |AB | = 30 , |BC | = |AC | =
3 9 i spodek wysokości ostrosłupa należy do jego podstawy. Każda wysokość ściany bocznej
poprowadzona z wierzchołka S ma długość 26. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
skad mam wiedziec ze spodek wysokosci ostroslupa jest srodkiem okregu wpisanego w podstawe?
24 mar 18:17
irena_1:
Jeśli wszystkie wysokości ścian bocznych ostrosłupa są równe (lub jeśli wszystkie ściany boczne
są nachylone do płaszczyzny podstawy pod takim samy kątem), to spodek wysokości ostrosłupa
jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę. Tak jest, bo wtedy spodek wysokości jest równo
odległy od wszystkich boków podstawy.
24 mar 18:25
irena_1: p− połowa obwodu
54−39=15
54−30=24
P=
√54*152*24=540
P=pr
54r=540
r=10
H
2=26%2−10
2=676−100=576
H=24
24 mar 18:30
irena_1:

a=30
b=39
h=26
24 mar 18:33
zadanie: dziekuje
24 mar 19:11