Podaj wektor przesuniecia funkcji f przez funkcje g
ysiulec: Witajcie,
mam dane funkcje:
f(x) = | 2x + 4 |
g(x) = | 2x − 6 |
Mam podać wektor przesunięcia, gdy wykres funkcji g otrzymano przez przesunięcie wykresu
funkcji f.
Wszystkie poprzednie podpunkty wyszły mi dobrze, bo przy "x" nie było "nic".
Czy muszę "pozbyć" się tego 2 (i nie tylko, wszystkiego co stoi przy x w funkcji) w wartości
bezwzglednej aby poprawnie narysowac wykres

Wtedy jezeli dobrze rozumuje, to korzystamy z |pq| = |p| * |q|, czy ma to wygladac tak:
|2x+4|=|2x−6|
2|x+2|=2|x−3|

po przeniesieniu 2 mamy −2 po prawej, wiec sie "redukuja".
Czy tez musze to inaczej zapisac?
Wykres wygenerowany na stronie sugeruje, że jednak tak:
http://www.wykresyfunkcji.pl/graphs/c0b74c3f9f97075df4d7efd30b6360dc.png
Wtedy wektory przesuniecia u=[5,0].
Z gory dziekuje za odp
17 lis 21:21
ysiulec: Dodam, ze w odp. z tylu podrecznika (Matematyka 1 Nowa Era) odp to wlasnie [5,0].
Jednak nie wiem jak "pozbyc" sie czegokolwiek przy x w miare matematyczny (nie na chlopski
rozum) sposob.
17 lis 21:30
Godzio:
g(x) = f(x − p)
|2x − 6| = |2(x − p) + 4|
|x − 3| = |x − p + 2| ⇔ −3 = −p + 2 ⇒ p = 5
wykres funkcji f przesunięto o wektor v→[5,0]
17 lis 21:36
ysiulec: Podziękował
17 lis 22:06
maarta: f(x)=|x+1|, g(x)=|x+1|−4
24 mar 19:38