Równania i nierówności.
DudekRPK: Rozwiąż równanie
2(x + 3) − 4 = √5x + 5.
(3x + 7)2 = (2x − 1)2.
|3x − 2| = 11.
24 mar 17:02
DudekRPK: Są to 3 osobne równania.
24 mar 17:03
krystek: ależ widać ! √5x czy √5*x?
drugie podnieś do kwadratu ,nalewą stronę Δ ,x1 i x2
3x−2=11 lub 3x−2=−11
24 mar 17:08
bezendu:
3x−2=11 lub 3x−2=−11
3x=13/3 3x=−9
9x
2+42x+49=4x
2−4x+1
9x
2+42x+49−4x
2+4x−1=0
zrób redukcje wyrazów podobnych
2x+6−4−
√5−5=0
(2−
√5)x=3 / 2−
√5
x=−6−3
√5
24 mar 17:10
Dominik: krystek, alez po co drugie podnosic do kwadratu? lepiej uzyc innego wzoru skroconego mnozenia.
(3x + 7)
2 − (2x − 1)
2 = 0
wiemy, ze a
2 − b
2 = (a − b)(a + b) = 0, czyli dostaniemy od razu postac iloczynowa bez
zbednego wymnazania.
(3x + 7 − 2x + 1)(3x + 7 + 2x − 1) = 0
(x + 8)(5x + 6) = 0
24 mar 17:13
krystek: @Dominiku nie kazdy jest tak wprawny jak TY!
24 mar 17:17
Dominik: 
mniejsze ryzyko bledu, warto zeby dudek zauwazyl ten sposob.
24 mar 17:19
krystek: Ale on milczy i nie wypowiada się!
24 mar 17:23