Troszkę kłopotliwy przykład równania z równań trygonometrycznych
wojtek210696: sin2 ( 2x +π/3) = 1
23 mar 17:17
wojtek210696: x1= pi/4 + k2π x2= 3/4 + k2π
2x +π/3 = π/4 + k2π
x= −π/24 + kπ
i na tym zakończyłem
jak się robi z sin2 takie rownanie
23 mar 17:20
ICSP: | | π | | π | |
sin(2x+ |
| ) = 1 v sin(2x + |
| ) = −1 |
| | 3 | | 3 | |
a
2 = b
2 ⇒ a
2 − b
2 = 0 ⇒ (a−b)(a+b) = 0 ⇒ a = b v a = − b
23 mar 17:39
ania2321: masz wynik do tego?
23 mar 17:40
wojtek210696: nie mam
23 mar 18:34
krystek: | | π | | π | | π | | 3 | |
2x+ |
| = |
| +2kπ l ub 2x+ |
| = |
| π+2kπ wylicz x |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
23 mar 20:54
wojtek210696: To też źle ( Krysten te dwa równania to jest to samo tak poza tym) ale dobra.
, już doszedłem
Po prsustu trzeba wziąść, że sin ( 2x +π/3) = 1 v sin ( 2x +π/3) = −1
24 mar 22:40