prawdopodobieństwo
d: Urna zawiera 20 kul białych i 20 kul czarnych. Dwie kule wybieramy jednocześnie z urny.
Prawdopodobieństwo, że wybrane kule są tego samego koloru wynosi... Bardzo proszę o pomoc
24 mar 21:44
irena_1:
| | 20*20 | | 20*20*2 | | 20 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | | | 40*39 | | 39 | |
24 mar 21:47
irena_1:
Źle wcisnęłam− policzyłam prawdopodobieństwo wylosowania kul różnych kolorów. To miało być
P(A').
24 mar 21:50
d: Mogłabyś wyjaśnić jak do tego doszłaś?
24 mar 21:51
irena_1:
Wybieram jedną kulę białą i jedną czarną− mam 20*20 możliwości.
| | 40*39 | |
Wszystkich możliwości jest |
| , bo kolejność nie jest ważna |
| | 2 | |
| | 20*20 | | 20*20*2 | |
P(A')= |
| = |
| |
| | | | 40*39 | |
To prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do A.
P(A)=1−P(A')
24 mar 21:54
d: aa, dziękuję bardzo
24 mar 22:03