fizyka
orgami: bardzo proszę o pomoc. Wiem że jest to forum matematyczne , ale może znajdzie się ktoś kto
potrafiłby rozwiązać te zadania z fizyki.
Z góry bardzo dziękuję
1. Czes połowicznego rozpadu izotopu N22 wynosi 2,64 lata. Oblicz stałą rozpadu. Wynik wyraź
w 1/sek.
2. Odległość Słońce− Ziemia wynosi 149,6 x 106 km. Ile czesu potrzebują promienie świetlne
na przebycie tej odległości?
4 cze 15:12
Mateusz: 1 zad korzystasz ze wzoru T
12*λ=0,693 z tego rownania wyznaczasz λ z tym nie powinienes
miec problemu 2,64 lat zamieniasz na sekundy z tym tez nie powinienes miec problemu no i potem
| | 1 | |
wstawiasz dane do gotowego wyznaczonego wzoru podaje ci odpowiedz λ = 8*10−10 |
|
|
| | s | |
to tak zebys nie miał zadnych wątpliwosci w swoich wyliczeniach jak ci sie one oczywiscie
udadzą

zad 2 Odległosc ziemia słonce wyraz w latach swietlnych a otrzymany wynik wyraz w sekundach
| | an | |
przy wyrazaniu odległosci ziemia−słonce przyda ci sie wzor na potegowanie |
| =an−m |
| | am | |
rowniez podam ci moj obliczony wynik czas t = 498,6 sek jakbys miał wątpliwosci a jak wogole
nie wiesz jak sie zabrac za te zadania to napisz a wtedy dodam obliczenia
4 cze 17:24
orgami: nie mam zielonego pojecia jak się zabrać do tych zadań, będe wdzięczny jak obliczysz mi te
zadania kroczek po kroczku jeśli to nie bedzie problem
4 cze 19:30
Mateusz: Nie problem
zad 1 korzystam z powyzszego wzoru T
12*λ = 0,693/:T
12
| | 0,693 | |
λ = |
| zamieniam 2,64 lat na sekundy 2,64*365*24*3600s = 832550400s |
| | T12 | |
| | 0,693 | |
podstawiam wartosci do wyznaczonego wzoru λ = |
|
|
| | 832550400s | |
| | 1 | |
λ≈0,0000000008 |
| zeby było łatwiej zapisuje te wartosc w postaci wykładniczej poniewaz |
| | s | |
| | 1 | |
mamy 10 miejsc po przecinku otrzymuje λ = 8*10−10 |
|
|
| | s | |
| 1 | |
| = s−1 to tak dodatkowo
|
| s | |
zad 2 wyrazam odległosc ziemia−słonce w latach swietlnych pamiętając ze 1 rok swietlny to
9,46*10
12km
| | d | |
D = |
| => podstawiam dane liczbowe
|
| | 9,46*1012km | |
| | 149,6*106km | |
D = |
| i teraz korzystam ze wzoru na potęgowanie ktory podałem w |
| | 9,46*1012km | |
moim poscie wyzej zajmuje sie tymi 10
6 i 10
12 zgodnie z tym wzorem otrzymuje
| | 149,6*106km | |
106−12=10−6 a wiec D = |
| = 15,81*10−6 musze zamienic |
| | 9,46*1012km | |
postac wykładniczą na pełna liczbową D = 0,00001581 roku swietlnego
otrzymany wynik wyrazam w sekundach t = 0,00001581 *365*24*3600s = 498,6 sekund czyli nawet
szybko
4 cze 20:04
orgami: jeszcze raz wielkie dzieki
4 cze 20:23
uLA: Witam czy jest ktos w stanie zrobic 4 zadania z matemtyki

zakres geometri
14 mar 16:25
uLA: > > > ;Zadanie 1.
> > Krawędz podstawy ostrosłupa prawidłowego trujkątnego ma
> > 6cm a krawędz boczna 4cm.
> > a)obicz objętośc i pole powierzchni całkowitej
> > b) obilcz kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy
> >
> > Zadanie 2.
> > pole ściany bocznej ostrosłupa

rawidłowego
> > ;czworokatnego
> > jest równe

olu jego podstawy

blicz sinus kąta
> > nachylenia
> > krawedzi bocznej

o płaszczyzny podstawy
> >
> > Zadanie 3.
> >
> > Krawedz boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ;ma 10 cm
> > a wysokośc ostrosłupa ;5cm .Oblicz objętosc i pole powierzchni
> > całkowitej
> >
> > Zadanie 4.
> > Podstawę

strosłupa

rostego jest prostokat o
> > bokach 6.8 cm.
> > a krawedz boczna;jest nachylona

o podstawy

od
> > katem 30stopni .
> > Oblicz objętosc i pole powierzchni bocznej
14 mar 16:35
uLA: Sory za znaczki ale to nie ja je nawstawiałąm pomoże ktoś Błagam ma to na weeknd
14 mar 16:36
Anulka: prosze o pomoc.. mam zbadać przebieg zmienności funkcji : U {1−x2} {x4}
24 mar 20:02
Sylwia: Witam, bardzo bym prosiła o pomoc w rozwiązaniu 3 zadań .

Zad.1.Z urny zawierającej 10 kul białych i 5 czarnych wyciągnięto bez oglądania 14 kul. Jakie
jest prawdopodobieństwo,że w urnie została kula biała ? .
Zad.2. Dach wieży kościoła ma kształt powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego
czworokątnego,którego krawędź podstawy ma dł. 3,6 m. Ściana boczna tego ostrosłupa jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 70 stopni.Oblicz,ile sztuk dachówek
należy kupić,aby wymienić stare dachówki na wieży kościoła,wiedząc ,ze do pokrycia 1m3
potrzebne są 22 dachówki oraz,że przy zakupie należy doliczyć zapas stanowiący 7% pola
powierzchni dachu.
Zad.3. W urnie znajduje się 5 kul,po jednej z każdego koloru
(czerwona,żółta,niebieska,zielona,pomarańczowa). Z urny tej bierzemy w sposób losowy
równocześnie dwie kule.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,że wśród wylosowanych kul jest kula
w kolorze niebieskim.
18 kwi 18:25
skwaro: ludzie pomóżcie 6:2(1+2)=?
22 cze 20:17
Marque: skwaro 6:2(1+2)=1 Kolejność wykonywania działań, nawiasy!
22 cze 20:43
23 cze 00:09
pablo: Witam wszystkich,
Mam problem z zadaniem:
Zapisz liczbę w postaci 3k, 3k+1 lub 3k+2, gdzie k jest liczba naturalną.
a) 26
b) 76
c) 108
d) 127
c) 713
Myślałem, że robię to tak:
dzielę przez 3
26/3 = 8 reszta 2
36=3*8+2 k=2
itd.
Ale w podręczniku w odpowiedziach dla a) 26 mam wynik: 5*7+4,6*6+3. Nie wiem skąd się wzięło to
5*7+4,6*6+3.
Proszę po pomoc.
28 wrz 12:01
lala: Jaki procent stanowi 0, 75?
16 maj 19:20
lala: I jak sie ogolnie to oblicza?
16 maj 19:21
Mateusz: skorzystaj z definicji procenta
18 maj 09:50