proszę o pomoc : znajdź rozwiązanie : 2^x + 1 = 3^y
ankaaa: proszę o pomoc : znajdź rozwiązanie : 2x + 1 = 3y
24 mar 16:32
Vax: W liczbach naturalnych rozumiem?
24 mar 17:14
ankaaa: tak
24 mar 17:50
ankaaa: wiem że rozwiązanie to x= 1 y=1 oraz x=3 y=2 . ale jak do tego dojść

próbowałam robić
rysunek itd, ale nic z tego.
24 mar 17:51
Vax: Jeżeli x=1 to y=1, załóżmy, że x ≥ 2, wtedy patrząc na dane równanie modulo 4 dostajemy:
1 = 3y = (−1)y (mod 4) skąd y jest parzyste, tj y = 2y' dla pewnego całkowitego dodatniego
y', czyli:
2x = (3y'−1)(3y'+1)
Oba nawiasy muszą być pewnymi potęgami 2, ale NWD(3y'−1 , 3y'+1) = NWD(3y'−1 ,
3y'+1−(3y'−1)) = NWD(3y'−1 , 2), co jest równe 1 albo 2, oczywiście 3y'−1 <
3y'+1, więc może być jedynie:
3y'−1 = 1 albo 3y'−1 = 2, w 1 przypadku nie dostajemy rozwiązań, a 2 daje nam y'=1, czyli
y=2, co nam daje x=3, więc jedyne pary to (x,y) = (1,1) , (3,2).
24 mar 18:11