matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole trójkta
ania:
Oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego, którego obwód jest równy 70cm, a pole wynosi 210 cm
2
a+b+c
Próbowałam to zrobić korzystając ze wzoru P=
√
p(p−a)(p−b)(p−c)
gdzie p=
i tworząc
2
układ równań, ale nic mi nie wychodzi.
24 mar 20:28
Eta:
p=35 −−− połowa obwodu r −−− dł. promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
210
P= rp r=
= 6
35
a+b−c
r=
⇒ a+b−c= 12 i treści zadania a+b+c=70 ⇒ a+b= 70 −c
2
to 70−c−c=12 ⇒ c=.........
24 mar 20:45
ania:
przeanalizowałam wszystko i już rozumiem
c=29 cm wielkie dzięki
24 mar 21:00
Eta:
24 mar 21:01