pomocy
Amadeusz: Dany jest trójmian kwadratowy f(x)−2x2 +4x+5
a) wyznacz największą i najmniejszą wartośc tego trójmianu w przedziale <−32>
Bwyznacz wzór trójmianu w posaci iloczynowej jesli wiadomo że ma ona mijesca zerowe −3,4 a do
wykresu należy punkt A=(2,−20)
24 mar 20:18
Amadeusz: w przedziale <−3,2>
24 mar 20:50
24 mar 20:52
24 mar 20:53
iiiii: jezeli nalezy punkt A=(2,−20) to f(2)=−20
msc ze4rowe w −3 i 4 czyli f(x)=a(x+3)*(x−4) ale wiemy ze f(2)=20
a najmniejsza i najwieksza wartosc to najpierw sprawdzasz czy wierzcholek nalezy do przedzialu
<−3,2> jak nie nalezy to sprawa prosta bo liczysz f(−3) i f(2) i masz wszystko a jezeli nalezy
to w wierzcholku masz albo wartosc najwiekszą albo najmniejszą w zaleznosci od tego czy a>0
czy a<0
24 mar 20:55