dwie dane
kasia: Wykres funkcji
f(x)= 1−3 do potegi −x
chodzi mi zebyscie podali wektor i tabelke liczbowa zrobili
24 mar 18:30
kasia: wie ktoś?
24 mar 18:57
kasia: podbijam
24 mar 19:43
kasia: podbijam, zalezy mi
24 mar 20:07
ICSP: (1−3)
−x = (−2)
−x , sprzeczne bo podstawa funkcji wykładniczej musi byc liczba a > 0
tutaj masz a < 0
24 mar 20:09
kasia: mam 1 − 3 i ta 3 jest do potegi −x.
chodzi mi zeby ktos podal pare liczb do tabelki x i y, ustalil wektor i podal nowy wzor
24 mar 20:11
kasia: ICSP, tylko 3 jest do potegi
24 mar 20:11
ICSP: f(x) = 1 − 3
−x
24 mar 20:12
24 mar 20:12
kasia: ICSP dokladnie tak
24 mar 20:15
24 mar 20:16
ICSP:

no to najpierw trzeba się pozbyc minusa w wykładniku bo on wszystko psuje
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html − wzór numer 3
| | 1 | |
f(x) = 1 − 3−x = 1 − ( |
| )x |
| | 3 | |
i teraz, kiedy mamy już wykładnik bez minusa, tylko sam x możemy zacząć coś robić
| | 1 | |
1. Rysujemy g(x) = ( |
| )x |
| | 3 | |
| | 1 | |
2. Odbijamy go symetrycznie względem osi odcietych(oś OX) i otrzymujemy −g(x) = −( |
| )x |
| | 3 | |
| | 1 | |
3. Podnosimy go o 1 jednostkę do góry : f(x) = −g(x) + 1 = −( |
| )x + 1 |
| | 3 | |
| | 1 | |
niebieski −g(x) = − ( |
| )x |
| | 3 | |
| | 1 | |
czerwony : f(x) = −( |
| )x + 1 − ten który masz narysować |
| | 3 | |
Do tabelki można wziąć pkt x = 0 , x = −1 , x = −2 , i z dodatnich x = 3 , x = 9 itd
24 mar 20:20
kasia: ICSP, wielkie naprawde wielkie dzieki
24 mar 20:24
kasia: a czemu odbijamy wzgledem osi oX?
24 mar 20:27
ICSP: | | 1 | |
ponieważ dzięki odbiciu względem osi Ox z f(x) = − ( |
| )x tworzymy : − f(x) = − |
| | 3 | |
a tego minusa właśnie potrzebowaliśmy. Odbicie względem osi OX zamienia wszystkie znaki w
funkcji na przeciwne
24 mar 20:29
kasia: a jak rysujemy to odbicie? skad wiedziec w ktora kratke?
24 mar 20:31
kasia: a ok. glupie pytanie, juz wiem
24 mar 20:31