24 mar 19:03
Trivial:
24 mar 20:59
ICSP:
24 mar 21:03
Trivial:
24 mar 21:09
ICSP: miałeś już równania różniczkowe ?
24 mar 21:09
Trivial: Dawno temu, tak.
24 mar 21:10
ICSP: a masz ochotę na jedno ?
24 mar 21:11
Trivial: ok.
24 mar 21:11
ICSP: y' = 6(y − 2,5) * tgh(1,5x) − to jest jedno
oraz mam pytanie co do drugiego :
y' + y = xe−x + 1 − czy to jest równanie z rozdzielonymi zmiennymi ?
24 mar 21:13
Trivial:
Pierwsze: zmienne rozdzielone. Zauważ, że y = 2.5 spełnia równanie. Potem załóż, że y ≠ 2.5:
ln|y−2.5| = 6∫tgh(1.5x)dx = ...
...
Co do drugiego to nie są to zmienne rozdzielone.
24 mar 21:19
ICSP: hmm w takim razie drugie :
y' = (1 − y)*x0 + xe−x , − równanie liniowe ?
24 mar 21:27
Trivial:
Równanie drugie rzeczywiście jest liniowe. Równania liniowe mają postać
p(D)y = q(x)
Gdzie p jest dowolnym wielomianem operatora różniczkowania D (może być zależne także od x).
Przykłady:
y' = 0 → Dy = 0
y'' + sin(x)y = 0 → (D2 + sinx)y = 0
y'' + xy' + y = x → (D2 + xD + 1)y = x
24 mar 21:33
ICSP: dzięki
24 mar 21:36
Trivial:
W taki sposób można zapisać wszystkie równania różniczkowe liniowe. Od razu widać kilka
własności. Niech L = p(D). Mamy:
1. L(c1y1 + c2y2) = c1L(y1) + c2L(y2) (L jest operatorem liniowym)
2. Jeśli y1,y2 są rozwiązaniami równania Ly = 0, to rozwiązaniem jest również c1y1+c2y2.
3. Jeśli ys jest rozwiązaniem równania Ly = q, oraz y1,y2 są rozwiązaniami równania Ly = 0,
to rozwiązaniem równania Ly = q(x) jest także ys + c1y1 + c2y2
Dowód: L(ys + c1y1 + c2y2) = Lys + c1Ly1 + c2Ly2 = q + 0 + 0 = q.
24 mar 21:51