wielokąty a pole
Alaa: Wśród podanych wielokątów wyznacz wymiary takiego którego pole jest największe:
a) wszystkie prostokąty o obwodzie 40
b) wszystkie prostokąty wpisane w trójkąt równoramienny o podstawie długości 8 i wysokości 10 w
taki sposób że dwa wierzchołki należą do podstawy trójkąta a dwa pozostałe do ramion trójkąta
c) Wszystkie trapezy w których suma wysokości i długości dłuższej podstawy jest równa 20
24 mar 20:04
irena_1:
a)
Kwadrat o boku 10
Ma pole 102=100
Prostokąt o obwodzie 40, który nie jest kwadratem może mieć boki (10−x) i (10+x), x>0
Pole takiego prostokąta
P=(10−x)(10+x)=100−x2<100
24 mar 20:09
irena_1:

|CL|=10
|AB|=8
|LB|=4
|CK|=10−y
Trójkąty BCL i CKM są podobne
10x=40−4y
5x+2y=20
2y=20−5x
P=2xy=2x*{20−5x}{2}=−5x
2+20x
x<4
2x=4
boki 4 i 5
24 mar 20:22
Alaa: a coś do C

nie wiem jak sie zabrać za to
24 mar 21:01
irena_1:
A niczego nie wiadomo o krótszej podstawie?
24 mar 21:21