Prawda/Fałsz
gewrant: Osią symetrii paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej y= 13 x2 +bx +c jest prosta
x=2. Wykres tej funkcji przecina oś y w punkcie (0,1).
Oceń prawdziwość każdego zdania.
I. Suma miejsc zerowych funkcji f jest równa 4. P / F
II. Iloczyn miejsc zerowych funkcji f jest równy 3. P / F
III. Funkcja f ma dwa dodatnie miejsca zerowe. P / F
IV. Najmniejsza wartość funkcji f jest równa −√32 P / F
24 mar 14:38
jikA:
III. x
1 + x
2 > 0 ∧ x
1x
2 > 0 ⇒ (jaki z tego wniosek)
IV. Spróbuj sam.
24 mar 14:46
irena_1:
p=2
(0, 1) należy do paraboli, czyli c=1
I.
x
1+x
2=2p=4 P
II.
III.
Suma jest dodatnia, iloczyn taż, więc P
IV.
p=2, więc najmniejsza wartość funkcji jest liczbą wymierną F
24 mar 14:49
gewrant: dzięki wam
24 mar 14:52