bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak się do tego zabrać
amelcia: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla ktorych dziedzina funkcji f(x)=log(mx2+4mx+m+3)
jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych.
24 mar 18:25
irena_1:
Jeśli m=0, to masz funkcję f(x)=log3, czyli funkcję stałą (jest dobrze)
Jeśli m ≠ 0, to liczba logarytmowana musi być dodatnia dla każdego m, więc:
1)
m>0
2)
Δ<0
2)
Δ=16m2−4m(m+3)=12m2−12m=12m(m−1)<0
m ∊ (0, 1)
Czyli m ∊ <0, 1)
24 mar 18:43
amelcia: bardzo Ci dziękuję
24 mar 18:44