Zadanie ze stereometrii
Tikkari: Ściana boczna ostosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i
kącie przy podstawie . Wyznacz objetość tego ostrosłupa.
Wynik podobno ma wyjść V=h √3/3 tg2α * √3− 1/tg2
Mnie tymczasem ciągle V= h3/3tg3α * √3tg2α−1
Mógłby ktoś rozstrzygnąć, jaki wynik ma w końcu być? Może ktoś ma książkę, gdzie znajduje się
to zadanie z odpowiedziami (to taka czarna książka "testy maturalne", zestaw XVIII
stereometria) i mógłby mi podać wynik?
Byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam
24 mar 14:40
Bogdan:
| | h3 | |
Odpowiedź z książki: V = |
| √3 − 1/tg2α |
| | 3tg2α | |
24 mar 14:50
Tikkari: Czyli jeszcze coś trochę innego, ale dzięki. Wie ktoś może, jak doprowadzić do takiej postaci?
24 mar 15:19