wykaz
franek499: Wykaż, że jeśli liczby rzeczywiste spełniają nierówności a>b>c>0, to b2+ac<b(a+c)
24 mar 14:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważasz, że:
b2 = b*b < a*b
oraz
a*c < a*b
stąd:
b2 + ac < ab + bc
b2 + ac < b(a+c)
c.n.w.
24 mar 14:19
jikA:
To ja pokażę jeszcze inny sposób.
b
2 + ac < b(a + c)
b
2 − b(a + c) + ac < 0
Δ
b = (a + c)
2 − 4ac
√Δb = ±(a − c)
b
1 < b
2
Nierówność naszą będą spełniały liczby b ∊ (c ; a) a więc c < b < a.
Trochę dłuższy sposób od tego który pokazał
Artur z miasta Neptuna.
24 mar 14:34