Proszę o pomoc :
Napisz równanie prostej przedstawionej na rysunku . Czy punkt (−10,−5) należy do tej prostej
prosta ma równanie: y = ax +b
więc: ( −2,1) i (2,4) należą do niej
to:
a*(−2) +b = 1 i a*2 +b= 4
zatem: −2a +b = 1
2a +b = 4
−−−−−−−−−−−−
= 2b = 5 => b= 52
to: 2a = 4 − 52
a = 32 * 12
a = 34
więc prosta ma równanie: y= 34*x +52
sprawdzamy czy ( − 10, −5) należy do niej)
więc − 5 = 34* (−10) +52
− 5= −15 2+ 52
− 5 = −5 −−−−− zatem punkt ( −10, −5) należy do tej prostej
sprawdź czy punkt C należy do prostej AB
A(8,3) B(6,4) C(−2,8)
czyli pewnie do tego samego wzoru y=ax+b
| 1 | ||
nie wiem czy dobrze policzyłam ale mogę trafic czy a =− | ||
| 3 |
pewnie źle, znając mnie
Zobacz:
8*a + b = 3
6a +b = 4 /* (−1)
8a +b = 3
−6a −b = −4
−−−−−−−−−−−−
2a = = − 1 => a= −12
to : b= 3 + 4 => b = 7
więc y = −12x +7
dalej podobnie jak w poprzednim zadaniu
ok ...... nie myl się na przyszłość