Granica ciągu. POMOCY !!!
V.Abel: obliczyć limx→∞ (n −√ n2−n )
24 mar 21:18
24 mar 21:18
V.Abel: skombinowałem co do teraz tyle, że n
2−n=n(n−2) ==> nowy Eistein ze mnie

Pomożecie? Podpowiedź? Pls
24 mar 21:19
V.Abel: * n
2−n=n(n−1) −−> nie ten klawisz pardon
24 mar 21:19
Mila: To zostaw na wakacje, rozwiązuj zadania z próbnych matur − Portal INFO.
24 mar 21:21
V.Abel: to mam zadane na jutro
24 mar 21:22
irena_1:
| | n2−(n2−n) | | n | |
n−√n2−n= |
| = |
| = |
| | n+√n2−n | | n(1+√1−1n) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| → |
| = |
| |
| | 1+√1−1n | | 1+1 | | 2 | |
24 mar 21:27
V.Abel: aaaaa ok, bo cały czas mi wychodziło
∞−
∞
thx
24 mar 21:29