uklady
Dzidziuś: aby układ równian ay−3x=−2 był ukladem nieoznaczonym to co należy wstawic w miejsce a
3x−5y=2
4 mar 12:58
lisek: Aby układ był nieoznaczony musi być spełnione: W=0, Wx=Wy=0
|−3 a|
W=|3 −5| =15 − 3a (jest to wyznacznik)
W=0
15−3a=0 ⇒a=5
|a −2|
Wx=|−5 2 |=2a−10
Wx=0
2a−10=0⇒a=5
Sprawdzenie czy Wy=0
|−3 −2|
Wy=|3 2 |=−6+6=0
Odp.: Zatem dla a=5 układ będzie nieoznaczony
4 mar 13:10
Bogdan:
Można również skorzystać z faktu: układ równań jest nieoznaczony, wtedy gdy wszystkie
współczynniki przy tych samych niewiadomych są równe i wyrazy wolne też mają tę samą
wartość
1. −3x + ay = −2 / * (−1) ⇒ 3x − ay = −2
2. 3x − 5y = 2
Stąd a = 5
4 mar 13:58
gosia: w zbiorze A={0,(1);−√0,49;.....znajduja sie liczby wymierne.ile jest tych liczb?
24 mar 20:06
Dawid: 5∊Δγ sa←∞ d23Ωe235→56⇒75∊7←8⇔6≈⇔9←6Δ5
30 kwi 10:00
Dawid:

πΔ
30 kwi 10:03