Nie wiem co źle robię :(
marti: W okrąg o promieniu 4 cm wpisano trapez równoramienny , którego podstawa jest średnicą okręgu,
a ramię ma długość 4 cm. Oblicz pole tego trapezu oraz miarę kąta między przekątnymi. Nie wiem
co źle robię bo odpowiedź powinna być P=12
√3 a mi wychodzi 16
√3−2
√6
Prosze o pomoc
24 mar 22:02
irena_1:

Zobacz− ten trapez to w sumie 3 trójkąty równoboczne o boku 4
| | 42√3 | | 16√3 | |
P=3* |
| =3* |
| =12√3 |
| | 4 | | 4 | |
24 mar 22:11
marti: Ojej dziękuje bardzo! I wszystko jasne
24 mar 22:13
irena_1:
Te zielone przekątne są przekątnymi rombów, tworzą z ramionami kąty proste (wpisane oparte na
średnicy). Dzielą kąty ostre trapezu na połowy, więc− przecinają się pod kątem 600
24 mar 22:14
Skipper:
| | a2√3 | | 16√3 | |
P=3* |
| =3* |
| =12√3 |
| | 4 | | 4 | |
24 mar 22:16
marti: Wszystko się zgadza, wielkie dzięki
24 mar 22:17