Dokończenie zadania z wykorzystaniem tw. sin/cos.
tales: Nie potrafię doprowadzić zadania do końca.
Zrobiłem tyle:
x2=12+22−2*1*2*cos120o=1+4−4cos120o=5+2=7
x=√7
PΔ1=1/2(1*2sin120o)=sin60o=√3/2
(√7)2=42+32−2*4*3cosβ
7=25−24cosβ
−18=−24cosβ
cosβ=18/24=3/4
I teraz muszę jakoś wyciągnąć sinβ żeby ze wzoru P=1/2*a*c*sinβ obliczyć pole... Ale nie wiem
jak, pomóżcie.
24 mar 20:01
tales:

Aha, rysunek jeszcze:
24 mar 20:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
czym jest x

czym jest a

czym jest c

β to jaki kąt ... a ten kąt 120
o to co to za kąt
24 mar 20:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
z tw. cosinusów:
x2 = 32 + 42 − 2*3*4*cosβ <−−− stąd masz cosβ ... a z jedynki tryg. będziesz miał sinβ
24 mar 20:04
tales: dodałem rysunek, sorry za opóźnienie
24 mar 20:04
tales: dzięki, nie pomyślałem, że z jedynki trygonometrycznej policzę
24 mar 20:12