Rozwiąż równanie wymierne
Sarna: | | 1 | | 2 | |
1 + |
| = |
| Odpowiedź mi wychodzi x= −1 ale w książce pisze że odpowiedź to |
| | x−1 | | x−2 | |
x należy do {2 −
√2, 2 +
√2 }
24 mar 14:58
jikA:
Jak to rozwiązujesz?
24 mar 15:00
Sarna: No mnoże jedno wyrażenie z mianownikiem na dole po lewej stronie przez prawe wyrażenie i
otrtzymuje 1 + 2x − 2 + x −2 = 0 potem wychodzi że −3x − 3 = 0 czyli 3x = −3 czyli x = −1
24 mar 15:03
jikA:
Ale ta jedynka jest smutna na początku że ją pomijasz.
24 mar 15:09
Sarna: czyli ja tez trzeba pomnozyc?
24 mar 15:12
jikA:
Dziedzinę ustaliłeś?
24 mar 15:13
jikA:
Pomnóż obydwie strony równania przez (x − 1)(x − 2).
24 mar 15:13
Sarna: dziedzina wychodzi D=R−{−2,1} czyli jak pomnożyc bo nie rozumiem
24 mar 15:15
jikA:
Czemu z dziedziny wyrzucasz x = −2 przecież on nic nie robi takiego z mianownikiem.
Obustronnie mnożysz przez (x − 1)(x − 2).
Przykład
| | 1 | | 1 | |
2 + |
| = |
| / * (3 * 4) |
| | 4 | | 3 | |
| | 3 * 4 | | 3 * 4 | |
2 * 3 * 4 + |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | |
2 * 3 * 4 + 3 = 4.
24 mar 15:20
jikA:
Oczywiście to nie jest temu równe ale dla przykładu chciałem Ci pokazać o co chodzi.
24 mar 15:22
Sarna: dzięki już wiem
24 mar 15:25
Sarna: ale wynik zły nadal
24 mar 15:32