Wyznacz liczbę dodatnich rozwiązań równania 1 − |x−4| = 2sinm w zależności od pa
eewika: Wyznacz liczbę dodatnich rozwiązań równania 1 − |x−4| = 2sinm w zależności od parametru m.
Proszęo pomoc
8 kwi 18:57
Basia:
1−2sin(m) = |x−4|
czyli
(1)
1−2sin(m) < 0 ⇒ nie ma rozwiązania
2sin(m) > 1
sin(m) > 12
dla m∊(π6+2kπ; 5π6+2kπ) nie ma rozwiązania
(2)
1−2sin(m) = 0 ⇒ jedno rozwiązanie x=4
2sim(m) = 1
sin(m) = 12
czyli dla m=π6+2kπ i dla x=5π6+2kπ jest jedno rozwiązanie x=4
(3)
1−2sin(m)>0 ⇒ dwa rozwiązania
2sin(m)<1
sin(m) < u{1}[2}
czyli dla każdego m∊<0+2kπ; π6+2kπ)∪(5π6+2kπ; 2π+2kπ) =
<2kπ; π6+2kπ)∪(5π6+2kπ; (2k+1)π) będą dwa rozwiązania
8 kwi 19:14
eewika: Bardzo mi pomogłaś, dziękuję!

a mogłabym prosić równiez o pomoc z tym zadaniem:
dane jest równanie sinx((sinx)
2)−p)=0, dla jakich wartości parametru p równanie to w
przedziale <−π,π> ma trzy różne rozwiązania?
8 kwi 19:23
Basia:
sinx = 0 lub (sinx)2 − p = 0
sinx = 0 ⇒ x= −π lub x=0 lub x=π
z tego wniosek, że równanie (sinx)2 − p = 0 albo nie może mieć rozwiązania, albo musi mieć te
same rozwiązania co równanie poprzednie
stąd:
dla p=0 mamy
(sinx)2 = 0 ⇔ sinx=0 czyli będą te same rozwiązania (czyli dobrze)
dla p<0 równanie nie ma rozwiązania, bo sin2x nie może być ujemny (czyli też dobrze)
dla p>1 równanie nie ma rozwiązania, bo sin2x nie może być > 1 (czyli też dobrze)
natomiast dla p∊(0,1> jakieś inne rozwiązania będą czyli odpada
ostatecznie: p≤0 lub p>1 ⇔ p∊(−∞;0>∪(1;+∞)
8 kwi 19:33
eewika: Dziękuuję
8 kwi 19:38
ciura: mialy byc 2 dodatnie rozwiazania wiec przedzial jest zly ; )
24 mar 16:44
kipiel: dobrze jest! przeciez sin przyjmuje wartosci od −1 do 1 wiec gdy 1−2sinm>0 maksymalnie wyjdzie
nam 3 a stad |x−4|=3 czyli x−4=3 lub x−4=−3 czyli x=7 lub x=1 (dwa dodatnie ^^
24 mar 17:00