Geometria analityczna
Andrzej: Prosiłbym o pomoc w zadaniu; a)Napisz równanie okręgu o promieniu r=√5, wiedząc, że do okręgu
należą punkty A=(5,1), B=(1,3), b)Napisz równanie stycznej do okręgu poprowadzonej w punkcie
A.
Równanie okręgu wychodzi mi (x−3)2+(y−2)2=5
zaś w odpowiedzi jest (x−2)2+(y−2)2=5. W takim razie gdzie jest błąd?
24 mar 16:29
Andrzej: Można usunąć pytanie. Nauczyciel podał źle odpowiedź, gdyż podpunkt b wychodzi zgodnie z
odpowiedzią, a aby go obliczyć trzeba uwzględnić S=(3,2).
24 mar 16:36
Skipper: ... to w odpowiedziach jest bład
Zauważ, że współrzędne A nie spełniają tego rzekomego rozwiązania
24 mar 16:36