Błagam o pomoc! jutro mam sprawdzian z tego zadania, a nie wiem nawet jak zacząć to robić!
chciałbym chociaż 3 dostać.... zadanie 3 gimnazjum.
Czerwona kreska − 3 m
Zielona kreska − 15 m
Niebieska kreska − 12 m
Treść zadania:
Państwo Kowalscy postanowili pokryć dach domu blachą cynkową. Przyjrzyj się rysunkowi, wymiarom
dachu, wykonaj obliczenia z dokładnością do 1 m2 i odpowiedz na pytanie: Ile metrów
kwadratowych blachy potrzeba na pokrycie dachu przedstawionego na rysunku
?
H=3m
a=15m
b=12m
Pb=2*PΔABS+2*PΔBCS
W ΔSOE:
hb2=H2+|OE|2
hb2=32+(7,5)2
hb2=9+56,25⇔hb2=65,25
h=√65,25 ≈8,1
| 1 | 1 | |||
2*PΔBCS=2* | *b*hb=2* | *12*8,1≈97,2 m2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
2*PΔABS=2* | *15*|SF|=... | |
| 2 |