wyznacz współczynnik c jeśli.....
mrauu: dana jest funkcja f(x) = x
2 + 5x + c . wyznacz c, jeśli spełniony jest warunek:
a) do wykresu funkcji należy punkt P=(−2,1)
b) funkcja ma dokładnie jedno miejsce zerowe
| | 5 | |
c) najmniejsza wartość funkcji jest równa − |
| |
| | 4 | |
proszę o wskazówki : )
1 lut 18:06
puk: a) zwyczajnie podstawiasz
1 = 4 − 10 +c
1 = −6 + c
c = 7
b) Jeżeli funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe, to Δ = 0
c) Najm. wartość osiągnie w wierzchołku, bo funkcja ma ramiona skierowane do góry, czyli
| | b | | 5 | |
− |
| = − |
| z tym że... c tutaj nie ma nic do powiedzenia  |
| | 2a | | 4 | |
1 lut 18:23
mrauu: dziękuję bardzo za odpowiedź
1 lut 18:27
Iza: ale czy ktoś umie to rozwiążac? wie ktos jakie są odpowiedzi do przykladu b i c
24 mar 15:28
sik: a) P(−2,1) i to podstawiasz do wzoru tego co jest w poleceniu i wiliczasz
8 gru 10:31