Postać iloczynowa funkcji kwadratowej
knait: 1.Jeden pierwiastek trójmianu kwadratowego jest 3 razy większy od drugiego. Wyznacz ten
trójmian wiedząc, że parabola będąca jego wykresem ma wierzchołek w punkcie (4,2)
2. Krople wody tryskające z fontanny poruszają się po torach opisanych za pomocą równian :
y = −43x2+4x
y = −12x2+2x
y = −29x2+23x
3. Wyznacz równanie osi symetrii paraboli oraz współrzędne wierzchołka y = (2x+1)(2x−3)
4.Znajdź punkty przecięcia paraboli z osiami ukł. współrzędnych oraz wyznacz współrzędne jej
wierzchołka y = −12(x+3)(x−1)
24 mar 17:08
irena_1:
1.
p=4
4x=8
x=2
3x=6
f(x)=a(x−4)
2+2
f(2)=0
a(2−4)
2+2=0
4a=−2
| | 1 | | 1 | |
f(x)=− |
| (x−4)2+=− |
| (x−2)(x−6) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| (x−2)(x−6)=− |
| (x2−8x+12)=− |
| x2+4x−6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
24 mar 17:16
irena_1: 3.
y=(2x+1)(2x−3)=4(x+0,5)(x−1,5)
x=−0,5 − oś symetrii
(2(−0,5)+1)((−0,5)+3)=0
W=(−0,5, 0)
24 mar 17:18
APla: H
13 wrz 18:50