uzasadnij
slawek: Uzasadnij , że sin 10*cos20*cos40=1/8
gdzie symbol * oznaczyłem jako stopień
6 mar 19:55
Godzio: 2sinαcosα = sin2α
sin80 = sin(90−10) = cos10
na początku rozszerzamy ułamek o 8*cos10
| 8*cos10 * sin10cos20cos40 | |
| = |
| 8cos10 | |
| 4sin20cos20cos40 | | 2sin40cos40 | | sin80 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 8cos10 | | 8cos10 | | 8cos10 | | 8 | |
6 mar 20:43
slawek: dzieki za pomoc sam bym na to nie wpal
6 mar 21:38
ERENES: Szacun gnoje
28 lut 19:06
Cymbał: SKURWYSYNY
24 mar 17:19
Daria: Okej, wszystko ładnie pięknie, ale dlaczego rozszerzamy UŁAMEK (lewa strona), skoro to ŻADEN
UŁAMEK?
Jakim cudem tworzymy liczbie po lewej stronie mianownik? o.O
22 kwi 12:54
Mila: | | 5 | |
Liczbę 5 możesz zapisać jako |
| i masz ułamek. |
| | 1 | |
22 kwi 21:20
Daria: God bless ya, Mila!
9 maj 13:33