matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 968,
967
,
966
,
965
,
964
,
963
,
962
,
961
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
q:
nie mogę zrozumieć dlaczego czasem w zadaniach z prawdop trzeba odjąć 2 (zadania z hotelem i szufladą), nie chcę ich robić na pamięć, może dacie jakiś wytłumaczony przykład?
2
Ola:
(....;
√
2
; ....;
√
3
; ....;
√
5
; ....) Uzupełnij, aby powstał ciąg arytmetyczny. W luki można wpisać więcej niż jeden wyraz. Proszę o szybką pomoc i z góry dziękuję
0
PAULLA:
Punkty M i N są symetryczne względem osi y. Wyznacz liczby a i b ,jeżeli: a) M=(a,−2) N=(−4,b)
2
seeeba:
W trapezie równoramiennym wysokość ma 5 cm i jest rowna długości krótszej podstawy trapezu . Przedłużenia ramion przecinają sie pod kątem prostym. Oblicz obwód tego trapezu.
7
andrew:
Witam, dla jakich wartości x liczby, 3x + 1 , 2x − 4 , 5x + 3 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetycznt, znam rozwiązanie, lecz obliczyłem to metodą prób i błędów , a chciałbym poznać
2
ania:
jeśli 3sinα/cosα=1 to ile wynosi tgα+ctgα ? bardzo proszę o pomoc
7
Pompi:
Wyznacz najmniejszą i największą wartosć funckji 4x
3
+3x
2
−6x+1 na przedziale [−2,1] Nie wiem jak sie za to zabrać...
1
rado1234:
:::rysunek::: Utworzono figurę z nieparzystej liczby kwadratów, symetryczną względem prostej l, jak na
0
Matura:
Liczba 2,43 jest wartoscia przyblizona x z dokladnoscia do 0,01. Oszacuj liczbe x i podaj błąd przyblizenia ( względny i bezwzględny)
1
kobe:
Uzasadnij,że istnieje wyraz ciągu określonego wzorem a
n
=\frac{2n+1}{2n−1}, który ma wartość ujemną
1
iwka:
Sprawdź, że podana liczba jest pierwiastkiem wielomianu W(x), a następnie znajdź pozostałe pierwiastki:
9
bart:
Oblicz x
2
+
1
x
2
wiedząc, że x
3
+
1
x
3
=110
1
Joanna:
Suma 3% pierwszej liczby i 8% drugiej liczby wynosi 50. Natomiast suma liczby o 3% większej od pierwszej liczby i o 8% większej od drugiej liczby wynosi 1050. Co to za liczby?
2
Paula:
Wysokość rombu w zadaniu http://matematyka.pisz.pl/strona/2978.html Nie powinno wyjść 6
√
3
? Ok wiadomo, że nie powinno, bo Jakub błędów nie robi, ale robiąć to zadanie z trójkąta szczególnego (90, 60, 30) ewidentnie widać,
1
aga-baga:
a) Narysuj sześciokąt mający wszystkie kąty przystające i niebędący wielokątem foremnym. b) Uzasadnij że jeśli w sześciokąt o wszystkich kątach przystających można wpisać okrąg, to
3
kobe:
napisz wzor na n−ty wyraz ciagu ... mam Sn=10
n
−1 wiem ze sie robi Sn−Sn−1 ale mam problem z policzeniem tego
2
dalia:
Wyznacz rozwiązania równania w zależności od parametru m. a.) 4
x
=m+1
8
klaauudiaxd:
Obliczyć pole między krzywymi: x=4−x
2
2
kaka:
pierwiastkiem całkowitym wielomianu w(x) = x
4
−(x−2)
2
jest liczba −2 jak dojsc do tego wyniku?
4
rado1234:
Prosze kogos o pomoc w wytlumaczeniu. Zrobilem cale zadanie ale na koncu sie zamotałem i nie wiem. Mam wektor [−1;5] i w przesunieciu o ten wektor mam napisac rownanie obrazu tej
5
edziabuziak:
Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej wiedząc żę,wysokośćjest równa 10 cm,a przekątna ściany bocznej ma 5
√
5
1
Ciapek:
Zadanie 1 Dane są wielomiany: W
1
= 3x+ 5y−11 W
2
= −2x+y−9 W
3
=x−2y
0
mint88:
Dane są dwa wektory A=3i+4j−5k i B=−i+2j+6k
0
miki:
Ala urodziła się w niedzielę 29 lutego za ile lat będzie obchodziła urodziny w niedzielę
3
Kacper:
Rozwiąż równanie 2x2
3
*2
5
x...x2
2
n
−
1
=16
3
6
,gdy n∊N
3
Magda:
Wyznacz wyraz a
n
+1 ciągu o podanym wzorze ogólnym. a
n
= n
2
− 1
3
Ozi_Ozi:
:::rysunek::: Na płaszczyźnie dane są cztery punkty A, B, C, D (zobacz rysunek obok). Prosta AB tworzy z
4
kasisiiiaa:
5 +
√
5
=
3−
√
5
2−4
√
3
=
1+2
√
3
2−
√
7
=
√
5
√
2
+2
=
√
3
−2
1
Kuleczka:
Proste y−5x=2 i 4y+x=8 przecinają się w punkcie A, a prosta k przecina te proste w punktach B i
7
3
C. Punkt S=(
, −
) jest środkiem odcinka BC. Oblicz:
2
2
2
eMaciek:
Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu oraz jego pole powierzchni całkowitej jeśli jego wymiary są kolejnymi wymiarami:
4
joj:
co z tym mogę zrobić ? /licznik i mianownik − wartość bezwzględna / .Szukałem wskazówek w bardzo wielu miejscach ,a sytuację komplikuje fakt iż uczę się w sporej mierze samodzielnie
1
Karol:
cosα=(1−[tg
2
* α/2])/(1+[tg
2
* α/2])
6
Krzychu:
Wykaż indukcyjnie dla x∊N nierówność 7
x
<x
7
Chemia:
Jak określa się stopień utlenienia pierwiastka
np tlen ma raz 0 a raz −II
3
rado1234:
rozwiąż równanie x
3
+px+q=0 wiedząc ,że 2 jego pierwiastki są sobie równe a trzeci jest od nich o 3 mniejszy.
1
heheszki:
Obliczyć drugą pochodną funkcji: a) y=sin
3
x + cos
3
x
1
p:
jakie jest prawdopodobieństwo że w rzucie 4 kostkami wypadną 2 orły?
0
pomocy:
Dwóch jednakowo silnych przeciwników gra w szachy. Co jest bardziej prawdopodobne dla każdego z nich: a) wygrac jedna partie z dwóch, czy dwie
0
pomocy:
Rzucono dwie kostki do gry. Znalezc prawdopodobienstwo zdarzen polegajacych na tym, że: a) suma wyrzuconych oczek równa sie 8, a różnica 4; b) suma
3
Wioolllkaaa:
W trójkącie prostokątnym ABC dane są |AC|=b, |AB|=c, |BC|=a oraz|∡ABC|=30stopni i |∡BAC|=90stopni. Zatem : a=?
18
jok:
dx
dx
A
Bx+C
∫
=∫
=
+
=
x
4
−x
3
+x
2
x
2
(x
2
−x+1)
x
2
x
2
−x+1
Ax
2
−Ax+A−Bx
3
+Cx
2
x
2
(x
2
−x+1)
3
dawcio:
(2-x)(3x+1)(2x-3)>0 2x
3
-32x-3x
2
+48≤0
1
miki:
ala urodziła się w niedzielę 29 lutego ,za ile lat będzie obchodziła urodziny w niedzielę
2
megan:
mam obliczyć a=sin(7/4π) + 2sin(7/4π) + 3sin(7/4π) + ... 100sin(7/4π) doszłam do tego, że jest to ciąg arytmetyczny, o r=sin(7/4π)
1
Aga:
Rozwiaz nierownosc
13
abc:
Proszę o wytłumaczenie jak zrobić to zadanie Rozłóż wyrażenia na czynniki, korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia:
26
Bartek:
Naszkicuj wykres funkcji y=/x/ oraz wyznacz a) dziedzinę tej funkcji b) zbiór wartości
2
xoxoxo:
Korzystając z różniczki funkcji obliczyć przybliżone wartości podanych funkcji: a) e
−
0
,
0
0
5
1
OLA:
1Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego(a
n
) te dwie klamry to ma być jedna a){a
6
=−4
3
kinga:
prosze o pomoc
Oblicz miary kątów równoległoboku którego boki mają długość 6 cm i 15 cm a pole jest równe
0
Basiaa:
W okręgu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD , które przecięły się w punkcie E. Wiedząc, że AE=9 cm, EB=4 cm i CE=3 cm, oblicz ED.
0
annkka:
oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego wiedząc, że krótsza przekątna podstawy wynosi 3pierwsiatków z 3, a dł.krawędz graniastosłupa wynosi 2
1
tomuśśśśś:
:::rysunek::: Na którym rysunku przedstawiono parę figur symetrycznych względem pewnego punktu?
3
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:
wylacz wspolny czynnik poza nawias: a)3x−6
1
tomuśśśśś:
Uzupełnij zdanie, wpisując w miejsce kropek odpowiednie wyrażenie arytmetyczne.
2
Pepe:
Wykaż indukcyjnie, że dla >= 3
6
eewika:
Dla jakiej wartości parametru p wielomian w(x)= x
3
+px
2
+2x ma trzy pierwiastki x
1
, x
2
, x
3
spełniające warunki 2x
1
=x
2
oraz x
3
=1−x
1
.
5
julaa:
−2x
3
−5x
2
+18x+45≥0
4
Maciek:
Dla jakiej wartości m zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają jednocześnie nierówności mx−y+6≤0, x≤0 i y≤0 jest trójkątem o polu 9?
3
pks:
Wyznacz rownanie OSI symetri8 paraboli y= −5(x−6))
2
−2
0
aaa:
)Promień podstawy walca ma długość 4. Przekątna przekroju osiowego walca tworzy z bokiem, którego długość równa jest długości średnicy podstawy walca, kąt o mierze 18. Oblicz pole
1
aaa:
spotkało się 5 przyjaciół. ile jest możliwości że urodziny tych osob przypadają tylko w dwóch miesiącach
1
kasisiiiaa:
(2
√
3
−3)(2
√
3
+3)= (8−5
√
3
)(8+5
√
3
)=
13
K.:
ZADANIA MATURALNE ZA 4 / 5 PKT.
1
przemek:
3
olek:
log
4
4 *
3
√
4
=
?
0
m. :
Proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach
1
Krzychu:
5
Dla jakich k funkcja przyjmuje dla każdego x wartości dodatnie f(x)=x
2
−2
k
x+2
k
+
4
Δ<0
3
arletka17:
KTOS POMOZE
?Kolo i kwadrat maja taki sam obwòd ròwny S=8 cm.Ktòra z figur ma wieksze pole?
0
tomuśśśśś:
:::rysunek::: Siedzisko z gąbki ma kształt graniastosłupa przedstawionego na rysunku. Pani Ewa chce obszyć go
1
julaa:
rozwiąż nierówności:
6
przemek:
rozwiąż równanie
4
julaa:
rozwiaz rownanie:
1
Ada:
Oblicz: 5
4log
4
2
log(x−9)+2log
√
2
(x−1)=2
13
smok :
|x−1|+2x<4
2
ASIA:
Znajdź wzór funkcji wykładniczej, której wykres przechodzi przez punkt A (−2,
16
9
, HELP
!
47
basiaaa:
na podstawie ponizszego wykresu: a)podaj dziedzine funkcji
0
Gabrysia_D75 :
:::rysunek::: Dany jest trójkąt równoramienny ABC, w którym AB=AC. Przez punkt A poprowadzono prostą DE.
0
popek:
Kasia i Tomek umówili się na spotkanie między godz. 12:00 a 13:00, przy czym osoba, która przyjdzie pierwsza czeka na drugą 20 minut. Jakie jest szansa, że dojdzie do spotkania?
5
arletka17:
Bok rombu ma dlugosc 15 cm a jeden z katòw ma miare 60°.Oblicz pole tego rombu.ktos pomoze
?
4
Ogórek:
cosα = 0.85
16
tak:
mam problem z rozwiazaniem nierownosci wartosci bezwzglednej , nie wiem jak z tym ruszyc ( czytalem juz tutaj strony , ale sam nie jestem w stanie ogarnac)
7
Miłosz:
W trapezie ABCD mamy dane kąty przy podstawie α = 45 stopni (przy wierzchołku A) i β = 60 stopni (przy wierzcholku B). Przekątna BD ma długość 6
√
2
i jest prostopadła do ramienia AD.
10
Pete:
∫x
5
* e
2x
3
dx
6
Ksaro:
:::rysunek::: Witam,
6
Rafał:
w(x) = x
3
+ x
2
−7x−3, p=−3
8
babka:
narysuj wykres g(x)=lf(x−2)+3l mam prosbe niech ktos mi powie jak to zrobic :L
1
ola:
czy dobrze liczę pochodną e
x
cosx ?
3
anie:
Boki pewnego czworokąta mają długości:8 cm, 6 cm, 5 cm i 7 cm.( kolejność boków nie musi być zgodna z podaną). Przekątna długości 12 cm dzieli ten
0
xoxoxo:
Niech u=(x
1
, x
2
, x
3
), v=(y
1
,y
2
, y
3
) R
3
. Sprawdzić, czy (u,v) =3x
1
y
1
+2x
2
y
2
jest iloczynem skalarnym w R
3
.
2
artur:
Trzydziestu uczniów z V klasy napisało sprawdzian z matematyki. Co trzeci uczeń otrzymał dwójkę, co piąty− trójkę, co szósty−czwórkę, co dziesiąty piątkę, co piętnasty−szóstkę.
3
M.:
Dla jakich wartosci parametru m, funkcja f:x = (m
2
+1)x
2
+ 2(m−5)x +1 ma minimum w punkcie o odcietej nalezacej do dziedziny funkcji g:y = log 2−x / x−3.
6
sylwester:
Obwód trójkata równobocznego ABC jest równy 9 Punkt K leży do boku BC i IBKI=2 Oblicz tangens kąta BAK
2
Przemek:
:::rysunek::: Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f: <0;6>−−−> R. Naszkicuj wykres funkcji
11
ania:
:::rysunek::: rozwiaz rownanie z wartoscia bezwzgledna:
4
Ja:
cosα
cosα
2
+
=
1+sinα
1−sinα
cosα
5
mariusz :
o ile zlotych drozszy byl 1kg mąki od 1 kg ryżu jezeli 1 funt ryzu kosztowal 6 gr a 1 funt maki 8 gr.1FUNT to 40 dag
4
bartok:
−1,8:((−1,7)+3,6))=−3,6
35
Bartek0807:
Udowodnij że sinα + cosα >1
1
wiesia:
Przekròj osiowy stozka jest tròjkatem ròwnobocznym o polu 36√3 cm
2
.Oblicz pole powierzchni bocznej stozka.
1
Aklime:
Rodzeństwo: Kamil, Michał i Paulina przez trzy kolejne dni losują spośród siebie osobę do zmywania naczyń (każda osoba może zostać wylosowana kilkakrotnie). Oblicz prawdopodobieństwo
2
jan:
przedstaw w prostszej postaci
2
Kasia:
Oblicz Ciąg arytmetyczny wiedząc, że suma drugiego i dziewiątego wyrazu jest równa 2, a trzeciego i piątego jest równa 8.
1
aaa:
A, B i jeszcze 8 osób stoja w kolejce. Znalezc prawdopodobienstwo tego, że miedzy A i B w kolejce stoja 3 osoby.
1
klaauudiaxd:
Układ równań liniowych:
1
Mariusz:
(n−3)(n+3)
c
n+2
=
c
n
(n+2)(n+1)
c
0
=c
0
c
1
=c
1
8
Kak:
zapisz rozwiniecia dziesietne podanych liczb, zaokraglajac je do 3 miejsca po przecinku:
6
lub:
całka: pomocy
21
Jaro:
lim (
√
2n
2
−3n
−
√
2
n) n−>
∞
1
kowal:
Wykazac, ze przeksztalcenie liniowe przeprowadza dowolny liniowo zalezny uklad wektorow na uklad liniowo zalezny.
4
pomocy:
w graniastoslupie prawidłowym szesciokatnym krawędź podstawy ma sie do krawędzi bocznej jak 2:3 suma dlugosciwszystkich krawędzi to 82cm oblicz v
3
arletka17:
PROSZE O POMOC
Kula o promieniu 5 cm i stozek o promieniu podstawy 8 cm maja ròwne objetosci.Oblicz wysokosc stozka.
14
bebiko:
pochodna cząstkowa drugiego rzędu. prosiłbym o rozpisanie zadania
4
Aga:
Rozwiąż równanie
2
bartok:
−1,8:((−1,7)+ 3,6a))=−3,6
9
truskawka:
Rozwiąż Trójkąt prostokątny w którym kąty i boki A) a=6cm alfa=30stopni
2
Patiii :
W pojemniku znajduje się : 5 kul czerwonych, 3 kule białe i 2 kule zielone. Losujemy tylko jeden raz, jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowana kula bedzie zielona. Opisz zdarzenie
1
nirvana:
oblicz miarę kąta nachylenia krótszej przekątnej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego do podstawy.
5
Kuba5093:
Witam.
6
Magda:
rozwiąż równanie macierzowe X+XA=B
3
natalia:
1
Krecik:
Witam, potrzebuję pomocy w przypadku zadania z egzaminu poprawkowego: "Wyznacz ekstremum (1+lnx)/x)." Dlaczego prawidłowe jest ekstremum x=1, jeśli pochodna tej
3
elka:
Prosta l, do której należy punkt C=(1,3), przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w punktach A i B.Pole trójkąta AOB jest równe 6 i 1/4. Wyznacz równanie prostej l.
2
Moniczka 19:
Siemka mam problem z policzeniem pochodnych cząstkowych czy mógłby ktoś mi z tym pomóc? Plissss!
25
asdf:
Programowanie w C:
1
niep:
mam daną x=3,21; jej niepewnośc to u=0,34. Obliczam pierwiastek z x i mam podać jego niepewność. W jaki sposób?
4
PAULINAA:
zad 1. Wielomian trzeciego stopnie jest podzielny przez każdy z dwumianów(x−11; x−13; x−15: , a reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian x−10 jest równa 60. oblicz w(14)
5
Eto":
A = (2;1) i B = (4;2) są dwoma kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na tym kwadracie.
3
rado1234:
Witam ! Nie było mnie na tych lekcjach i kompletnie nie mam pojecia za co sie złapać , prosze o pomoc
3
peccatoribus :
:::rysunek::: Dana jest funkcja f(x) = xe
1/x
2
Skiba1500:
1. Przyprostokatne trojkata prostokatnego zawartego w płaszczyznie(pi) maja długosc 7cm i 24cm. Poprowadzono płaszczyznę zawierajacą przeciwprostkatną tego trojkata i nachyloną do
6
krzysiek:
proszę o wskazanie błędu w obliczanej całce...
8
Robal:
Jak się liczyło współrzędne hiperboli?
3
krzysiek :
proszę o pomoc zadniami 1.Ile istnieje liczb trzycyfrowych w których może występuję 0 i wszystkie cyfry są różne .
14
Jaro:
Pomoże ktoś obliczyć monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji? Bo dziedzina pochodnej nie równa mi się dziedzinie funkcji
2
Pilne :):
1.Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość a zaś kąt przy tej podstawie ma miarę α. Przez jeden z końców podstawy poprowadzono prostą nachyloną do podstawy pod kątemβ (β<α). Oblicz
2
Agnieszka:
Wyznacz wartośc funkcji trygonom,etrycznych wiedząc ze cosα=w ulamku 3 na gorze a na dole 5
7
Marcin212:
Wyznacz równanie okręgu o promieniu 3√5 przechodzącego przez punkty A(2,1)B(2,−5)
36
xc:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(−7,2) i B=(5,−6)
0
kasia36920:
ax+b Funkcja f dana jest wzorem f(x)=
15
Disraeli:
Naszkicuj wykres funkcji y=f(x),omów jego własności:
2
salvation:
Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych nie wiekszych od 200 które nie sa podzielne ani przez 4 ani przez 6
9
allleksander:
Grupę 20 graczy należy podzielić na dwa równoliczne zespoły. a) Na ile sposobów można to zrobić?
2
mietek :
3
1
= 6 * [
]
n−1
32
2
oblicz
1
ANDZEJ:
W pojemniku znajduje się : 5 kul czerwonych, 3 kule białe i 2 kule zielone. Losujemy tylko jeden raz, jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowana kula bedzie zielona. Opisz zdarzenie
14
V.Abel:
Witam! Mam ogromną prośbę, czy zechciałby ktoś wyjaśnić jak liczyć prawdopodobieństwo warunkowe nie koniecznie za pomocą drzewka. Czyli jak to robić bardziej kombinatorycznie i proszę o
4
Maro:
Spośród sześciu kartek z numerami 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno 3 bez zwracania tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę podzielną przez 3.
4
Jagoda:
Wiem, że jest to zadanie z chemii, ale jest tu tylu mądrych ludzi, więc mam nadzieję, że ktoś mi pomoże
3
Miecia:
Zbadaj Ciągłość funkcji , określ rodzaj punktów nieciągłości (o ile istnieją) arctg(lnx) , x>0
10
hej:
rozwiaz rownanie: x
3
+x
2
−2=0
2
Freda:
Jak rozbić taki pierwiastek?
√
(i
4
+i
10
+i{15})
0
Miecia:
a moze ktos pomoze obliczyc granice b)lim x→0
+
tg(2x)lnx
10
bezendu:
Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą większą od 3, to p
2
−1 jest podzielne przez 24
2
POMOCY!!!!!!!!!!!!:
Oblicz odległość środka ciężkości w trójkącie prostokątnym od wierzchołka kąta prostego, jeśli przyprostokątne mają długości 12 dm i 16 dm
4
asdf:
punkty A(2,3) i B (4,−1) sa dwoma kolejnymi wierzcholkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspolrzedne pozostalych wierzcholkow tego kwadratu.
1
keWW:
x−1
omów własności wykresu funkcji: y=
x+2
narysowałem wykres i mam już przygotowane własności:
19
Jagoda18:
Dane jest równanie: x
4
−10x
2
+m=0. Wyznacz te wartości parametru m, dla których to równanie ma cztery pierwiastki, z których można utworzyć ciąg arytmetyczny.
1
Street:
Czy gdzieś zrobiłem błąd?Na samym dole jest prawidłowa odp, a z tego co napisałem nie mogę dojść do tego samego(lub nie wiem jak
)Prosiłbym o podpowiedź
12
ICSP:
Mając granicę dwóch zmiennych :
1
lily:
Dany jest graniastoslup prawidlowy trojkatny. odcinek laczacy wierzcholek gornej podstawy granistoslupa ze srodkiem ciezkosci dolnej podstawy ma dlugosc 8 i tworzy z plaszczyzna
4
ashe:
cos
3
4u proszę o policzenie pochodnej
2
Sragdalena:
Rzucamy 4 razy monetą oblicz prawdopodobienstwo ze wypadnie 2 razy orzeł
17
Ala:
Liczba
√
5
√
5
jest równa:
5
hej:
mam taka sytuacje: −m
2
−2m+4>0
1
nord221:
Zad.1. Stront − 90 ma okres połowicznego rozpadu T=28 lat. po jakim czasie początkowa masa próbki tego
5
beeea:
Zadanie ABCD o trókątach.
9
Patison:
ratunku! proszę mi wytłumaczyć jak obliczyć logarytmy takie jak:
1
Kalinka:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 2 a wysokość jest równa
√
7
. Oblicz a) długość krawędzi bocznej, b) pole powierzchni bocznej c) objętość ostrosłupa
0
Maryś:
W trójkącie ABC jeden z kątów ma 120 stopni. Udowodnij, że spodki dwusiecznych kątów tego trójkąta są wierzchołkami trójkąta prostokątnego.
2
kasia:
zbadaj dla jakich wartości parametru m , n proste o rownaniach; 2x−y+n=0 i 6x+my−12=0 sa dwiema roznymi prostymi rownoleglymi
0
pawel:
Wynagrodzenie pracowników pewnego przedsiębiorstwa produkcyjnego przedstawione jest w tabeli. Płaca (zł) Liczba pracowników 1600 5os 1800 10os 2000 12os 2200 3os
5
Benjamin:
Naszkicuj wykres funkcji y=f(x).
8
Tomek:
Naszkicuj wykres funkcji 2
−x
− w tym wypadku dla x np. 1 będzie wartość 1/2 ? a dla −1 będzie wartość 2 ?
9
filo:
pytanko
11
banan!:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane:
6
decept:
dlaczego dziedzina funkcji y=
√
x
2
jest zbiór <0;
∞
) ?
1
xxx:
ile wynosi miara kata srodkowego jezeli suma miar katow srodkowego i wpisanego opartych na tym samym luku jest rowna 210
0
sadfghfdsgh:
Przekatne AC i BD prostokata ABCD sa zawarte odpowiednio w prostych l
1
: x+7y−22=0 oraz l
2
: x+y−4=0. Bok BC prostokata zawiera sie w prostej k: 2x−y−14=0.
2
olek:
Pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równe 72 √3 Oblicz długości podstaw tego trapezu, wiedząc, że jego ramię jest nachylone do podstawy pod kątem 60 stopni
0
Maryś:
:::rysunek::: Udowodnić, że suma długości obwodów tych małych trójkątów jest równa długości obwodu dużego
1
annika:
podstawa graniastosłupa prostego jest rownoleglobok o bokach dlugosci a i b oraz kacie ostrym α. dluzsza przekatna podstawy jest jest rowna krotszej przekatnej graniastoslupa. wyznacz
0
kasia36920:
Naszkicuj wykresy funkcji f(x)= U { x
3
− 7x + 6 }{ x
2
− 3x + 2 } oraz g(x)= U { |f(x)| }{ f(x)| } i podaj ich zbiory wartości.
22
magda:
Jak rozwiązać układ równań
2
fluflu:
W trójkącie ABC dane są |AC|=8, |AB|=2
√
37
i |<ACB|=120
o
. Wyznacz sinus |<CDA| gdzie D jest środkiem boku |BC| trójkąta.
2
Ricki:
Wyznacz równanie okręgu o środku S przechodzącego przez punkt A
2
sam już nie wiem:
[CIĄG ARYTMETYCZNY] − Błąd w treści zadania na sprawdzianie?
12
anka:
Z Gdyni Bartek wyjechał rowerem na spotkanie z Radkiem mieszkającym w Kościerzynie. Radek wyruszył po godzinie i koledzy spotkali się w odległości 42 km od Kościerzyny. Oblicz średnią
9
maganda:
Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów. A(−4,−3)
14
Janek:
Podaj zbiór liczb, dla których wyrażenie ma sens liczbowy. Wykonaj działania i zapisz wyrażenie w najprostrzej postaci:
0
Hubert:
Z cyfr należących do zbioru Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} ułożono liczbę czterocyfrową. Oblicz, ile jest wszystkich możliwych takich liczb, w których zapisie występuje dokładnie jedna cyfra
11
Kipic:
to jest chyba jakis joke
Wyznacz liczbe dodatnich rozwiazan rownania 1−lx−4l=2sinm w zaleznosci od parametru m .
2
aaa:
3sin
2
x−sin
3
x pochodna funkcji, prosze o rozwiazanie
25
Zygmunt Czaja:
Liczby x−3 , 2x , 5x + 18 , są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.Oblicz x
2
grander:
:::rysunek::: Zad. Obliczyć wypadkowe sił w kwadracie o boku 1 m o ładunku 2 C w każdym z wierzchołków.
39
Magda:
2
√
36
−4
5
√
32
+2
√
3*27
Jak to obliczyć
Proszę o wytłumaczenie.
5
sdfsdfdsa:
W jednokładności o środku M = (5, −2) obrazem punktu A = (1,1) jest punkt A' = (13, −8). Wyznacz równanie obrazu okręgu o1 = x
2
+ y
2
+ 4x −8y −5 = 0 w tym przekształceniu oraz
1
FallingStar7:
Obrazem odcinka AB o końcach A(−2;5) i B(1;4) w pewnej jednokładności jest odcinek CD o końcach C(−4;−2) i D(2;−4) . Oblicz współrzędne środka i skalę tej jednokładności.
4
kk:
dziedzina funkcji f(x)= U{3x
2
−8x}{2Ix+6I+1jest
1
yyy:
Potrzebuję pomocy jak rozwiązać zadanie o takiej treści : "znajdź przekształcenie w którym obrazem wykresu funkcji f(x)=−2x
2
jest wykres funkcji g(x)=−2x
2
−5x+1".
4
Wojtas:
Liczby dodatnie a, b, c spełniaja warunek log
4
c=log
3
b=log
2