funnkcja wymierna- zadania tekstwoe
anka: Z Gdyni Bartek wyjechał rowerem na spotkanie z Radkiem mieszkającym w Kościerzynie. Radek
wyruszył po godzinie i koledzy spotkali się w odległości 42 km od Kościerzyny. Oblicz średnią
szybkość jazdy każdego z chlopców , jeśli Radek jechał z szybkością o 4 km/h wiekszą niż
Bartek, a trasa jaką wybrali miała 78 km. Ile godzin jechał każdy z nich ?
25 lut 19:52
krystek:

droga = prędkośc *czas
25 lut 20:07
anka: a mogłbys mi napisać równanie ?

prosze o wytłumaczenie bo ja tego nie rozumiem
25 lut 20:15
krystek: Masz wszystko napisane ułóż r−nia sprawdzę
25 lut 20:22
anka: (v+4)/ ( t−1) =42
(v/t) + [(v+4) / (t−1)] = 78

dobrze
25 lut 20:33
krystek: drugie źle . Ile przejechał Bartek z Gdyni?
25 lut 20:37
anka: 78−42= 36 ?
25 lut 20:41
anka: czyli bedzie v/t = 36 ?
25 lut 20:43
25 lut 20:44
anka: to nie wiem

błagam napisz jak to całe równanie ma wyglądać gdyż nie wiem a potem sie źle
naucze bo mam błedne myslenie
25 lut 20:46
anka: to nie wiem

błagam napisz jak to całe równanie ma wyglądać gdyż nie wiem a potem sie źle
naucze bo mam błedne myslenie
25 lut 20:46
krystek:
V*t=36
(V+4)(t−1)=42
25 lut 20:48
anka: dziekuje dziekuje
25 lut 20:49