Funkcje Trygonometryczne
Bartek0807: Udowodnij że sinα + cosα >1
23 lis 16:59
ICSP: haha gówno prawda

dajmy sin0^
sin0
o + cos0
o = 0 + 1 = 1
1 > 1 − sprzeczność
23 lis 17:03
rumpek: To dzisiaj było na maturze
23 lis 17:04
ICSP: dokładnie takie polecenie?
23 lis 17:04
pomagacz:
(sinα + cosα)2 = sin(α) + cos2(α) + 2sin(α)cos(α) = 1 + 2sin(α)cos(α) > 1
23 lis 17:05
Bartek0807: aaaa.... nie uwzględniłem tego że mogą wziąć podstępem. Zrobiłem tak ale Skreśliłem bo
nastawiłem się z tego że dużo zapomniałem z tego działu

Wielkie dzięki
23 lis 17:08
rumpek:
Miałeś podane, że jest bok a i kąt przy nim to α. Udowodnij że, sinα + cosα > 1
Ja to zrobiłem tak, że:
Z: a,b,c > 0
| | b | | a | | a + b | |
sinα + cosα = |
| + |
| = |
| |
| | c | | c | | c | |
a + b > c
spełniona jest nierówność trójkąta zatem forma wyjsciowa tez jest prawdziwa.
Pani od matmy powiedziała, że git tylko, że zaczeła by od a + b > c
Myślicie,że wpadnie 2 pkt?
23 lis 17:09
rumpek: może
Eta się wypowie

?
23 lis 17:27
pomagacz:
masz odpowiedź

nawet dwie
23 lis 17:29
rumpek: pomagasz ja właśnie pytam czy mój co podałem jest poprawny

?
23 lis 17:30
pomagacz:
sin(x) + cos(x) > 1 \\
2
sin
2(x) + cos
2(x) + 2sin(x)cos(x) > 1
1 + sin(2x) > 1
sin(2x) > 0
sin(2x) przechodzi do zielonego wiersza i podstawia się jako większe od 0, zatem jedynka
trygonometryczna plus sin(2x) jest większa od 1
23 lis 17:32
Agatka: do rumpek : dzięki za przetłumaczenie i widzę że całkiem nieźle znasz niemiecki
23 lis 17:32
rumpek: przetłumaczenie?

czy ja o czymś nie wiem?
23 lis 17:33
pomagacz:
aha, ale nie masz potwierdzenia, że sin + cos > 1

to tylko długości boków a, b, c
23 lis 17:33
Agatka: z angola na polski i niemiecki
23 lis 17:35
rumpek:
no skoro wyszedłem z sin + cos > 1
i doszedłem do formy a + b > c która jest prawdziwa dla trójkąta, także wyjściowa forma
oczywiście
musiała byc prawdziwa. Komentarz jest?

Jest xD
23 lis 17:36
Łukasz: Zrobiłem jak rumpek, to musi być dobrze
23 lis 17:56
rumpek: Bo jak nie to wpierdziel

?
23 lis 17:56
rumpek: Znaczy się w swoim rozumowaniu nie widzę błędu, Pani od matematyki uważa podobnie także mam
nadzieje
23 lis 17:58
Basia:
pomagacz jeżeli potrafimy pokazać chociaż jedno α, dla którego twierdzenie nie jest
prawdziwe, to nie jest prawdziwe.
ICSP podał α=0. Koniec, kropka.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Chyba, że polecenie było inne np. "zbadaj dla jakich α sinα+cosα>1"
albo "czy może zachodzić sinα+cosα>1"
23 lis 18:00
Vizer: Możliwe, że był także przedział dla α∊(0,90)
23 lis 18:02
Basia:
ale zapewne tam było inne zastrzeżenie
dla każdego kąta ostrego α sinα+cosα>1
to twierdzenie jest prawdziwe
23 lis 18:02
rumpek: Nawet był dopisek, że jest to trójkąt prostokątny

Basiu co sądzisz o tym co pisałem?
23 lis 18:03
Vizer: rumpek napisz całe zadanie od A do Z, żeby wszystko było jasne.
23 lis 18:11
rumpek: Gdybym pamiętał całe słowo w słowo to bym napisał ale brzmiało to mniej więcej tak:
"W trójkącie prostokątnym dany jest bok a oraz kąt leżący przy tym boku α.
Wykaż, że sinα + cosα > 1 jest prawdziwe" coś takiego
23 lis 18:13
Basia:
@rumpek przeczytałam Twój dowód; jest
23 lis 18:18
rumpek:
23 lis 18:19
Vizer: rumpek będzie max?
23 lis 18:19
rumpek: niee

Przez głupotę

( w zamkniętym − ostatnie zadanie dałem 2! * 4! a było 2! * 4! * 2, tyle razu
robiłem podobne zadania na forum

)
max 98% jak zaliczą ten dowód i nie będę miał innych błędów zamkniętych, chociaż nie powinno
już być bo sprawdzałem

otwarte resztę też mam dobre wyniki
23 lis 18:22
Vizer: No to ładnie, teraz tylko maturka rozszerzona, zdaje się, że jest w piątek? Robiłeś już kiedyś
sobie tak w ogóle arkusz z rozszerzoną?
23 lis 18:24
rumpek: no pewnie
23 lis 18:25
Vizer: To dobrze, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć
23 lis 18:28
Basia:
inny sposób dowodu:
dla każdego α∊(0;90) sinα>0 i cosα>0 ⇒ sinα+cosα > 0 i sinα*cosα>0
(sinα+cosα)2 = sin2α+2sinα*cosα+cos2α = 1+2sinα*cosα > 1
stąd:
√(sinα+cosα)2 = |sinα+cosα| = sinα+cosα > √1=1
podobny do tego co zaproponował pomagacz tylko nieco lepiej uzasadniony
23 lis 18:29
darka: (1+cosα)(1−cosα)=sin2α
26 lut 11:52
PW: Uwaga do wypowiedzi z 17:36
@rumpek: Cytuję: "no skoro wyszedłem z sin + cos > 1 i doszedłem do formy a + b > c która
jest prawdziwa dla trójkąta, także wyjściowa forma oczywiście musiała być prawdziwa".
To jest właśnie przykład niepoprawnego rozumowania. Implikacja
p⇒q
jest prawdziwa także wtedy, gdy p jest fałszywe i q prawdziwe (mówiąc po chłopsku z fałszu może
wynikać prawda − to, że w wyniku poprawnego rozumowania otrzymałeś zdanie prawdziwe, wcale nie
musi świadczyć o tym, że założenie było prawdziwe).
26 lut 12:10
pigor: ... W trójkącie prostokątnym dany jest bok a oraz kąt leżący
przy tym boku α. Wykaż, że sinα + cosα > 1 jest prawdziwe" coś takiego ,
..., no to a ja bym tak : z nierówności Δ:
a+b >c /c>0 ⇒ ac+bc >1 i ac= cosα i bc= sinα ⇒ sinα+cosα >1 c.n.w.
26 lut 12:57