Trygonometria
truskawka: Rozwiąż Trójkąt prostokątny w którym kąty i boki
A) a=6cm alfa=30stopni
B) b=4cm c=8cm
Proszę o rozwiązanie tego zadanie ponieważ miałam złe rozwiązanie
31 maj 11:43
Ajtek:
Pokaż rozwiązanie, poszukamy błędów

.
31 maj 11:49
31 maj 11:54
Ajtek:
Cześć
picia, jeszcze kąty należy znaleźć bodajże

.
31 maj 11:57
truskawka: 1.
a = 6
beta = 30 o
b = ?
c = ?
Kąt beta leży naprzeciw przyprostokatnej "b",stąd:
b/a = tg (beta)
b = a * tg30 = 6 * V3/3 = 6V3/3
b = 2V3
========
a/c = cos(beta)
c = a/cos30 = 6:V3/2 = 12/V3 * V3/V3 = 12V3/3
c = 4V3
=======
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b = 8
c = 16
a = ?
alfa = ?
beta = ?
Z tw.Pitagorasa liczę przyprostokatną "a":
a2 + b2 = c2
a2 = c2 − b2 = 162 − 82 = 256 − 64 = 192
a = V192 = V(64*3) = 8V3
a = 8V3
======
Kąt alfa leży naprzeciw przyprostokątnej "b",
b/c = sin(alfa)
sin(alfa) = 8/16 = 1/2
alfa = 30 stopni
==============
beta = (90 −30) stopni
beta = 60 stopni
===============
Czy to jest dobrze?
31 maj 11:58
Ajtek:
Masz do tego rysunki
31 maj 12:02
truskawka: nie mam
31 maj 12:05
Ajtek:

Z tego co pamiętam to kąt α leży naprzeciw boku a, β naprzeciw boku b, zaś γ naprzeciw boku c.
Tak jak na rysunku.
Jeszcze jedna sprawa: najmniejszy kąt leży naprzeciw najkrótszego boku, największy zaś
naprzeciw najdłuższego boku.
31 maj 12:11
truskawka: Tak to taki rysunek dziękuję bardzo
31 maj 12:13
anna: a=3 β=30
26 lut 08:35