obliczanie logarytmów
Patison: ratunku! proszę mi wytłumaczyć jak obliczyć logarytmy takie jak:
a) log2 1128 = ?
b)log12 128=?
c) log√2 4=?
d) log5 3125=?
25 lut 18:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | |
| = (128)−1 = (27)−1 = (2)−7 |
| 128 | |
z własności logarytmów:
I) log
a b
c = c*log
ab
II) log
aa = 1
korzystając z tego zrób przykłady (postępując analogicznie)
25 lut 18:18
Patison: a skąd wiadomo,że ma być potem 27 nie rozumiem?
25 lut 18:20
krystek: 128=64*2=32*2*2=16*2*2*2=,, widzisz?
25 lut 18:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
Patison −−−− kolejne potęgi liczby '2' ... to się powinno znać
25 lut 18:28
Patison: nie potrafię nadal zrobić tych kolejnych przykładów mógł by mi ktoś to rozpisać/? bardzo proszę
25 lut 21:01
krystek: Zrób chociaz jeden !
wg definicji logba=c ⇔bc=a
25 lut 21:04
huehuehue: c)
√2x=4
2
12x=2
2
x=4
25 lut 21:08
Patison: znam definicje i nic mi nie wychodzi a jutro spr:( mam tez taki przykład log4 128? matko
wytlumaczcie mi to jakos! prosze
25 lut 21:28
huehuehue: 4
x=128
2
2x=2
7
2x=7
25 lut 21:32