dla jakiej wartości m
Maciek: Dla jakiej wartości m zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają
jednocześnie nierówności mx−y+6≤0, x≤0 i y≤0 jest trójkątem o polu 9?
Szukałem w necie ale jest kilka rozwiązań i w każdym coś jest błędnie policzone..
2 ostatnie funkcje pokazują 3 ćwiartkę układu.
mx−y+6≤0 po przekształceniu y≥mx+6
punkt przecięcia z osią OX: x=−6/m <0 więc m>0
ale nie wiem co dalej?
26 lut 15:25
Mila: Poprawić treść na : x≥0 i y≥0.
W podanej wcześniej wersji nie masz możliwości otrzymania ograniczonego Δ, bo prosta przechodzi
przez punkt(0,6).
26 lut 16:38
Maciek: no własnie o tym wiem. ale treść jest dobra. szukałem w internecie i inni też sugerowali że
błąd treści. Być może zadanie po prostu nie ma rozwiązania.
26 lut 16:41
Mila:

W podanej Twojej wersji nie ma .
dla a>0 zielona
a<0 żółta
dla tych wersji można znaleźć wzór
m=2 lub m=−2
26 lut 16:55
Mila: Jako a oznaczyłam współczynnik kierunkowy prostej, u Ciebie jest ozzzzznaczony jako m.
26 lut 17:09