prawdopodobienstwo zadanie
Maro: Spośród sześciu kartek z numerami 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno 3 bez zwracania tworząc liczbę
trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę podzielną przez 3.
Moim zdaniem:
|Ω|=6*5*4=120
i nie wiem co dalej...wiem, ze liczba jest podzielna przez 3 gdy suma jej cyfr jest podzielna
przez 3...
25 lut 18:44
Maro: Pomoże ktoś
25 lut 20:21
Maro: nikt sie nie znajdzie
25 lut 21:03
Maro: nikt
25 lut 21:32
Mila:
A − wylosowano liczbę podzielną przez 3
zdarzenia sprzyjające:
1) (xyz) 3 cyfry podzielne przez 3 − niemożliwa sytuacja
2) (xyz) jedna podzielna przez 3 [3 lub 6] i jedna postaci 3k+1 [1lub 4] i jedna postaci 3k+2
[2lub5]
3!*2*2*2=6*8=48
Jeśli inny wynik w odpowiedzi to napisz, może coś zgubiłam.
25 lut 22:33