OBLICZ
bart: Oblicz x2 + 1x2 wiedząc, że x3 + 1x3=110
10 paź 20:10
bart: Musze mieć to na jutro
10 paź 20:26
bart: x3=t
Nic to nie daje. Δ beznadziejna wychodzi.
10 paź 21:07
Godzio: poszukaj to zadanie jest 1 na 2 tygodnie
10 paź 21:08
bart: co jest? O.o
10 paź 21:21
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )(x2 − 1 + |
| ) = 110 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )((x + |
| )2 − 3) = 110 −−− x + |
| = t |
| | x | | x | | x | |
t(t
2 − 3) = 110
t
3 − 3t − 110 = 0 −− z tego ładnie wychodzi że
t = 5
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 = 25 − 2 = 23 |
| | x2 | | x | |
10 paź 21:26
s: Godzio , ty masz tak znakomity umysl matematyczny , ze wiedziales jak to rozlozyc, czy istnieje
jakas zasada wedlug ktorej to robiles?
10 paź 21:36
bart: dzieki
10 paź 21:37
Godzio: kombinowałem
10 paź 21:51
jp: WZOR SKRÓCONEGO DLA X
3
26 lut 19:13
patka: 2(x+1)−x=x+2
18 kwi 19:02