geometria
Pilne :): 1.Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość a zaś kąt przy tej podstawie ma miarę α. Przez
jeden z końców podstawy poprowadzono prostą nachyloną do podstawy pod kątemβ (β<α). Oblicz
stosunek pól trójkątów na które ta prosta podzieliła trójkąt.
2.Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z podstawą i ramieniem trapezu mającym z tą
przekątną wspólny koniec kąt α i β. Oblicz stosunek pól trójkątów, na które ta przekątna
podzieliła trapez.
25 lut 22:52
pigor: ..., np. tak:
1. niech p,r − prosta pod katem β i ramię Δ odpowiednio,
to z tw. sinusów :
| r | | a | | asinα | | a | |
| = |
| ⇒ r= |
| = |
| , a ponieważ |
| sinα | | sin(180o−2α) | | 2sinαcosα | | 2cosα | |
prosta p podzieliła dany trójkąt na 2 trójkąty ,o bokach a,p
i kącie β miedzy nimi , oraz o bokach p,r i kącie α−β między
nimi, to
| P' | | 12apsinβ | | asinβ | |
| = |
| = |
| = |
| P'' | | 12prsin(α−β | | rsin(α−β) | |
| | a*2cosαsinβ | | 2cosαsinβ | |
= |
| = |
| − szukany stosunek pól .  |
| | asin(α−β) | | sin(α−β) | |
25 lut 23:18
pigor: ..., no to jeszcze
2. , niech r,p − długości ramion i przekątnej trapezu,
to z warunków zadania :
| P' | | 12rpsinα | | sinα | |
| = |
| = |
| ... lub odwrotnie no i tyle.  |
| P'' | | 12prsinβ | | sinβ | |
25 lut 23:28