A, B i jeszcze 8 osób stoja w kolejce. Znalezc prawdopodobienstwo tego, że miedz
aaa: A, B i jeszcze 8 osób stoja w kolejce. Znalezc prawdopodobienstwo tego, że
miedzy A i B w kolejce stoja 3 osoby.
25 lut 19:16
PW: Weźmy dowolne ustawienie 8 osób i wstawmy jeszcze osoby A i B tak, by między nimi były 3 inne
osoby. Można to zrobić następująco:
− A stoi w kolejce pierwsza (odpowiedni B stoi piąta)
− A stoi w kolejce druga (odpowiednio B stoi szósta)
••••••••••••••••
− A stoi w kolejce szósta (odpowiednio B stoi dziesiąta)
Sposobów takich jest więc sześć, a ponieważ A i B mogą się zamieniać miejscami między sobą i
pozostałych 8 osób też może się zamieniać między sobą − ustawień opisanych w zadaniu jest
6•2!•8!=12•8!.
Wszystkich zdarzeń jest 10! (zdarzeniami elementarnymi, jednakowo prawdopodobnymi, są
10−elementowe permutacje).
Zdarzenie Z − między osobami A i B w kolejce stoją trzy inne osoby − ma więc prawdopodobieństwo
| | 12•8! | | 12 | | 2 | |
P(Z) = |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 9•10 | | 15 | |
26 lut 12:33