Liczby x-3 , 2x , 5x + 18 , są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.Oblicz x
Zygmunt Czaja: Liczby x−3 , 2x , 5x + 18 , są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.Oblicz x
Pomożecie ?
15 sty 18:49
Święty: To będzie iście szatański sprawdzian.
Podam Ci stronę, na której znajdziesz klucz do rozwiązania tego arcytrudnego i arcynietypowego
zadania. Uwolnij swoje wszystkie zmysły i sam dojdź do sedna sprawy.
Jedyne co musisz zrobić to dobrze się rozejrzeć i ruszyć głową.
Wskazówka jest tutaj
279
15 sty 18:55
Zygmunt Czaja: Możesz mnie naprowadzić ? ja nie kumam tego
15 sty 18:57
Godzio:
an − 1 = x − 3
an = 2x
an + 1 = 5x + 18
skorzystaj z faktu że :
2an = an − 1 + an + 1
15 sty 19:01
Święty: Wskazówka była na dole strony, jaka podałem.
Cała istota tkwi w wlasności ciagu geometrycznego.
Jeżeli a,b,c sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego to:
b2=ac
15 sty 19:03
Godzio: geometryczny, nie przeczytałem dokładnie
15 sty 19:04
Zygmunt Czaja: a
2n = 6x + 15 Taki jest wynik ? dobrze wszystko zrobiłem ?
15 sty 19:09
Święty: Nie.
15 sty 19:11
Zygmunt Czaja: To jak ?
15 sty 19:11
Godzio:
Ja się pomyliłem bo myślałem że chodzi o ciąg arytmetyczny, tutaj masz geometryczny także tak
samo tyle że zależność jest taka:
an2 = an − 1 * an + 1
(2x)2 = (x − 3)(5x + 18)
To już chyba będziesz potrafił rozwiązać
15 sty 19:12
Zygmunt Czaja:
COŚ mi nie wychodzi oto moje obliczenia coś chyba źle liczę

4x
2 = 5x
2 + 18x − 15x −54
4x
2 − 5x
2 = 18x − 15x − 54
x
2= 3x −54
x
2 − 3x = −54
15 sty 19:18
Godzio:
−x2 − 3x + 54 = 0
teraz delta i pierwiastki
15 sty 19:20
Zygmunt Czaja:
Chcę się upewnić czy znowu jakiegoś błędu nie popełniłem
Δ=b2 − 4ac
Δ= −12 − 4 * (−3) * 54
Δ= 1+ 648
Δ=649
15 sty 19:30
Godzio:
Nie, to są już jakieś jaja, nawet nie umiesz rozwiązywać równania kwadratowego ...
15 sty 19:32
Zygmunt Czaja: Ktoś może pomuc ?
15 sty 19:40
Zygmunt Czaja: Ktoś może pomóc ?
15 sty 19:41
Zygmunt Czaja: POMOCY ?
15 sty 19:43
Zygmunt Czaja: JUŻ widzę błąd ale ja od 9 rano siedzę i kuję z matmy z jedną małą przerwą to już nie myślę
Δ= −32 − 4 * (−1) * 54
Δ= 9 + 4 * 54
Δ=225
TERAZ dobrze ?
15 sty 19:50
Święty: Tak. Rozwiązuj dalej.
I zrób sobie przerwę...
15 sty 19:51
Zygmunt Czaja: To fajnie
15 sty 19:54
Zygmunt Czaja:
X−1 = 6 X
2 = −6
JEŚLI to jest dobrze to robię przerwę
15 sty 20:04
Święty: Nie jest dobrze.
15 sty 20:07
Zygmunt Czaja: Możesz napisać wyniki do oby dwóch X a ja sobie zrobię przerwę i powrócę do tego i wtedy
napewno dobrze zrobię
15 sty 20:09
Święty:
Podstaw do wzoru i dokładnie, z ogromną rozwagą postaraj się nie popełnić żadnego rażącego
błędu.
15 sty 20:12
Zygmunt Czaja:
Dobrze ?
X1 = −6
X 2 = −9
15 sty 20:16
Mastermix: Wedlug tego co jest napisane we wzorach i jak podstawiasz:
X1= −9
X2= 6
Masz problemy ze znakami ( − i − = + )
Pozdro
25 lut 20:37
ola: liczby 4, x ,3−x są kolejnym wyrazami ciągu geometrycznego. oblicz x
18 mar 12:45
zuza: promień wycinka kołowego o kącie 120 jest równy 3m. wycinek zwinięto i utworzono w ten sposób
powierzchnię boczną stożka. oblicz i promień podstawy tego stożka.
19 mar 11:29