Test wykrywajacy pewna chorobe jest efektywny w 98% dla osob chorych (tzn. jesli badany jest
chory ,test w 98% potwierdza chorobe) i w 96% dla osob zdrowych(tzn. jesli badany jest zdrowy
to w 96% test wyklucza chorobe) W pewnym regionie srednio na 10000 osob na te chorobe cierpi
1785 osob.
1)jakie jest prawdopodobienstwo ze test wykonany na losowo wybranej osobie z tego regionu
stwierdzi u niej chorobe?
2)U losowo badanej osoby z tego regionu test stwierdzil chorobe. Jakie jest prawdopodobienstwo
,ze w rzeczywistosci a)jest ona chora na te chorobe b) nie cierpi ona na te chorobe.
Wynik podaj z dokladnoscia do 0,01
C − osoba chora
Z − osoba zdrowa
1)CC u chorej osoby stwierdzono chorobę
ZC u zdrowej osoby stwierdzono chorobę
TS −test stwierdził chorobę
P(TS)=P(CC)+P(ZC)=0,1785*0,98+0,8215*0,04=0,20779≈0,21
2)
a) test wykazał chorobę i osoba jest chora
| P(CC) | 0,1785*0,98 | |||
P(C/C)= | = | ≈0,833 | ||
| P(TS) | 0,21 |
| P(ZC) | 0,8215*0,04 | |||
P(Z/C)= | = | ≈0,16 | ||
| P(TS) | 0,21 |