Wyznacz sinus w trójkącie
fluflu: W trójkącie ABC dane są |AC|=8, |AB|=2√37 i |<ACB|=120o. Wyznacz sinus |<CDA| gdzie D jest
środkiem boku |BC| trójkąta.
10 wrz 19:02
Bogdan:
Z twierdzenia cosinusów:
| | 1 | |
w ABC: 4*37 = 64 + 4a2 + 2*8*2a* |
| i a > 0 ⇒ a = ... |
| | 2 | |
| | 1 | |
w ADC: c2 = 64 + a2 + 2*8*a* |
| i c > 0 ⇒ c = ... |
| | 2 | |
Z twierdzenia sinusów
| | c | | 8 | |
w ADC: |
| = |
| ⇒ sinδ = ... |
| | sin120o | | sinδ | |
10 wrz 22:55
Robert: twarda bania i zaciśnięte pięści
25 lut 20:56
PROSTE: RYSIEK CIOTO
22 gru 09:55
PROSTE: NIE DA SIĘ USUNĄC SUKWO
22 gru 09:57
PROSTE: βγ≠℉∭
22 gru 10:00
5-latek : Nie masz co robic?
Umyj glowe moze cos madrzejszego sie cos tam ulegnie .
22 gru 10:07
krótko: krótko ze śmieciem
22 gru 16:49