całka z egzaminu
Pete: ∫x5 * e2x3 dx
Zastosowac podstawienie x3=t
Pomoze ktos ?
8 lut 18:23
kachamacha:
bedzie i przez częsci
8 lut 18:25
Pete: Przy zadaniu mialem dopisane, ze mam zastosowac podstawienie... Moze mi to ktos rozpisac?
8 lut 18:28
kachamacha: podstawienie będzie po drodze
8 lut 18:31
robinka: ja bym to tak zrobiła:
∫x
3*x
2*e
2x3dx
x
3=t
3x
2dx=dt /:3
x
2dx=
dt3
13∫t*e
2tdt
i teraz przez cześci

u=t v'=e
2t
u'=dt v=
12e
2t
13(t*
12e
2t−∫
12e
2t
13(t*
12e
2t−
14e
2t)
dokończ
8 lut 18:39
Pete: Mam pare pytan

Czy pochodna z "t" nie powinna wynosic 1? Czy e
2t dobrze scalkowalas?
(Wszystko przy calkowaniu przez czesci)
8 lut 19:04
Pete: Jeszcze jedna sprawa... Czy na koncu nie powinno byc przed ∫1/2 e2t jedna trzecia?
8 lut 19:09
8 lut 19:11
zoska: przepraszam, czy mógłby ktoś policzyć mi taką całkę ∫e−2x3
26 lut 14:35
zoska: ∫e−2x3
26 lut 14:36
26 lut 14:37