Kąt dwuścienny
Skiba1500: 1. Przyprostokatne trojkata prostokatnego zawartego w płaszczyznie(pi) maja długosc 7cm i 24cm.
Poprowadzono płaszczyznę zawierajacą przeciwprostkatną tego trojkata i nachyloną do
płaszczyzny(pi) pod katem 30stopni. Oblicz odległosc wierzchołka kata prostego od tej
płaszczyzny. Ktoś mógłby mi uzmysłowić jak mam nakreślić odległości których szukam, ponieważ
nie potrafie sobie tego wyobrazić. Z góry dziękuje
25 lut 23:03
Skiba1500: Chodzi mi o znalezienie kąta dwuściennego, którego powininem szukać. Nie wiem jak skonstruować
poprawnie rysunek
25 lut 23:09
pigor: ..., otóż, obliczenia mogą wyglądać np. tak :
x=hsin30o= 125*7*24 *12= 125* 7*12= 8425= 336100= 3,36 cm
25 lut 23:53