matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne cząstkowe!? :)
Moniczka 19:
Siemka mam problem z policzeniem pochodnych cząstkowych czy mógłby ktoś mi z tym pomóc? Plissss!
f(x,y)=3ln(x−2y)−
√
5−x
2
−y
2
26 lut 00:23
rozi:
1
1
3
−2x
f
x
= 3
*(x−2y)' −
*(5−x
2
−y
2
)=
−
=
x−2y)
2
√
5−x
2
−y
2
x−2y
2
√
5−x
2
−y
2
y−const
3
x
=
+
x−2y
√
5−x
2
−y
2
3*(x−2y)'
(5−x
2
−y
2
)'
−6
−2y
f
y
=
−
=
−
x−2y
2
√
5−x
2
−y
2
x−2y
2
√
5−x
2
−y
2
x−const
y
6
=
−
√
5−x
2
−y
2
x−2y
26 lut 00:53
Moniczka 19:
dzięki wielkie
26 lut 01:00