Zadanko
Jagoda: Wiem, że jest to zadanie z chemii, ale jest tu tylu mądrych ludzi, więc mam nadzieję, że ktoś
mi pomoże

oblicz ile gramów metanolu uległo reakcji spalania całkowitego , w której wyniku otrzymano 11g
tlenku wegla (IV).
24 lut 22:06
.: 2CH3OH + 3O2 −> 3CO2 + 4H2O
mCH3OH= 64g
mCO2= 88g
64g CH3OH −− 88g g CO2
xg CH3OH −− 11g CO2
x=8g
Odp. Spalaniu uległo 8g metanolu.
24 lut 23:25
Jagoda: Dzięki
25 lut 19:09
Kipic: wymieklem tutaj nawet sa Chemicy

kiedys chyba widzialem polonistow to jeszcze tylko
anglistow brakuje i wtedy to nie bedzie forum matematyczne tylko do wszytskiego co w szkole
25 lut 19:10
Jagoda: Bo w ogóle powinny być różne fora z różnych przedmiotów, a nie tylko z matmy. Z chemii nie ma
żadnego
25 lut 22:26